1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur. När jag läste att han igår tog emot priset under stor hemlighet i samband med sin konsert i Stockholm. Infann sig en absurd känsla av att det hela var ett dåligt aprilskämt.

Nu spekuleras det om han kommer hålla Nobelföreläsningen innan 10 juni. Vilket är kravet för att han ska få prispengarna på åtta miljoner.

På Svenska Akademiens blogg skriver dess ständige sekreterare Sara Danius att han enligt Nobelstiftelsens stadgar måste hålla föreläsningen för att få prispengarna, samtidigt förtydligar hon att Dylan är 2016 års Nobelpristagare i litteratur oavsett vad han väljer att göra.

DET MEST PRESTIGEFYLLDA PRIS EN FÖRFATTARE KAN FÅ

Nobelpriset i litteratur är det finaste och mest prestigefyllda pris en författare kan få. Så när det annonserades att 2016 års Nobelpristagare var Bob Dylan blev jag förvånad. Dylan har haft stort inflytande, absolut. Men det betyder inte att han borde tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det blev inte heller bättre av att han först låtsades som ingenting. Bara för att sedan komma med ett kryptiskt uttalande på sin hemsida. Sedan ta bort det. Och låta världen spekulera om han ens kommer ta emot priset.

VISSA SAKER ÄR HELIGA

Ser man det från hans synvinkel kan man säga att han inte själv bad om att få priset. Och därför bör heller ingen förvänta sig att han ska agera på ett visst sätt. I teorin håller jag med om det. Men det finns saker som är ”heliga”. Blir man tilldelad det mest prestigefyllda priset man kan få, då visar man respekt. Det spelar ingen roll vad man personligen tycker om det.

ÅSIKTERNA ÄR DELADE

Åsikterna om det var rätt att Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur är delade. Båda sidor är dock eniga om att det är uppseendeväckande. Vad är din åsikt?

Text: © Sofia Gad

Bilden föreställer Joan Baez och Bob Dylan.