1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur. När jag läste att han igår tog emot priset under stor hemlighet i samband med sin konsert i Stockholm. Infann sig en absurd känsla av att det hela var ett dåligt aprilskämt.

Nu spekuleras det om han kommer hålla Nobelföreläsningen innan 10 juni. Vilket är kravet för att han ska få prispengarna på åtta miljoner.

På Svenska Akademiens blogg skriver dess ständige sekreterare Sara Danius att han enligt Nobelstiftelsens stadgar måste hålla föreläsningen för att få prispengarna, samtidigt förtydligar hon att Dylan är 2016 års Nobelpristagare i litteratur oavsett vad han väljer att göra.

DET MEST PRESTIGEFYLLDA PRIS EN FÖRFATTARE KAN FÅ

Nobelpriset i litteratur är det finaste och mest prestigefyllda pris en författare kan få. Så när det annonserades att 2016 års Nobelpristagare var Bob Dylan blev jag förvånad. Dylan har haft stort inflytande, absolut. Men det betyder inte att han borde tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det blev inte heller bättre av att han först låtsades som ingenting. Bara för att sedan komma med ett kryptiskt uttalande på sin hemsida. Sedan ta bort det. Och låta världen spekulera om han ens kommer ta emot priset.

VISSA SAKER ÄR HELIGA

Ser man det från hans synvinkel kan man säga att han inte själv bad om att få priset. Och därför bör heller ingen förvänta sig att han ska agera på ett visst sätt. I teorin håller jag med om det. Men det finns saker som är ”heliga”. Blir man tilldelad det mest prestigefyllda priset man kan få, då visar man respekt. Det spelar ingen roll vad man personligen tycker om det.

ÅSIKTERNA ÄR DELADE

Åsikterna om det var rätt att Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur är delade. Båda sidor är dock eniga om att det är uppseendeväckande. Vad är din åsikt?

Text: © Sofia Gad

Bilden föreställer Joan Baez och Bob Dylan.

2 tankar på “1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur”

  1. Jag har en orolig aning i magen om att Svenska Akademien har gett Bob Dylan friare ”tyglar” än de har gett andra pristagare. Alltså låtit honom agera på ett sätt som jag inte har hört om tidigare. En känsla av att de tassar runt på tå för honom. De vågar inte ställa krav. Det är mitt intryck, men det kanske är helt fel. Han struntar eventuellt i de 8 miljonerna, men borde ändå känna ansvaret att hålla talet. Om han inte gör det blir jag rejält besviken.

    Att Bob Dylan fick Nobelpriset för sina texter tycker jag dock är helt rätt. Jag tycker att det är bra att man breddar kriterierna för vilken typ av ordkonstnärer som kan komma ifråga för priset.

    Svara
    • Ethel – Du har helt klart en poäng! Kanske vet de inte hur de ska förhålla sig själva, så istället för att bemöta honom på samma sätt som tidigare Nobelpristagare blir det nästan en slags tonårings idoldyrkan.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest