Stöld av babian av Anna Karolina

Stöld av babian av Anna Karolin. Jag frågade den författargrupp på Facebook som jag är med i om vad som är skillnaden mellan en deckare och kriminalroman. Svaret blev att en deckare handlar mer om de som löser brottet medan en kriminalroman handlar mer om skurkarna. Hm…

Jag har funderat mycket på det där och jämfört med böcker jag har läst och har kommit fram till att det inte alls stämmer. Flertalet av de böcker som kallas för kriminalromaner handlar till största delen om polisarbete, brottsbekämpning. Jag får komma på en egen definition på skillnaden. Om det finns någon.

”Stöld av babian” av Anna Karolina är i alla fall en kriminalroman enligt utlåtanden på omslaget och enligt mig själv. Det handlar om en polis, en kriminell samt en till polis som står med en fot på var sida om lagen. Titeln är fantasieggande, men förklaringen till den kommer först i slutet och här tappade jag bokstavligen hakan. Jag satt och gapade av förvåning. Anna Karolina har arbetat som polis och har förmodligen fått se mycket som är märkligt, idiotiskt och till och med sjukt.

Sjuka typer

På sätt och vis hoppas jag att det är ett fall som inspirerat henne och inte något hon har fantiserat ihop. Som läsare kan jag ofta förfasa mig över vilka sjuka typer som ränner runt och tar livet av, i första hand, kvinnor. Men det är författaren som har huvudansvaret. Jag borde i stället förfasa mig över vilka sjuka typer som sitter i sina skrivarstugor och fantiserar ihop vad en människa kan få för sig att göra mot någon annan.

Korthugget språk i StöLd av babian

”Stöld av babian” var bra. Den var spännande och tack vare ett lysande driv i berättandet var den lättläst. Det utgjorde inga problem för mig att läsa hundra sidor vid ett enskilt tillfälle. Jag tyckte om språket även om det var väl korthugget ibland.

Persongestaltning

Att använda korta meningar är ett etablerat knep att driva handlingen framåt. Fast när det handlar om en karaktärs tankar och funderingar ger det ett korkat intryck. Ett exempel: ”I vanliga fall: Adnan hade tyckt det var trams. Nu: frågan berörde.” Vad har hänt med de korta, men användbara orden ”att” och ”så”? ”I vanliga fall hade Adnan tyckt att det var trams, men nu blev han berörd av frågan.” När jag stötte på det här sättet att skriva kändes det som att uppläsaren (för det var en ljudbok) hoppade över ord. Något saknades. Jag tycker inte att det är bra svenska.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

Mer i bokbloggen

StöLd av babian är ett inlägg i bokbloggen.

4 svar på ”Stöld av babian av Anna Karolina”

 1. Jag är en sån där som gör det lätt för mig – i en deckare är det en icke-polis som löser fallet och i en kriminalroman är det en polis som gör det (kastar också in de böcker vars huvudperson är en kriminell som leker katt och råtta med polisen). Sen finns det såklart gråzoner, och man får ju inte glömma Thrillers genren som också komplicerar det hela lite.

  Svara
 2. På bokrondellen uppdelas böcker i olika genrer. Ex: Kriminalroman. Deckare av typen äventyr och triller. Själv har jag skrivit en Polisroman och den lade förlaget (Vulkan) under Svensk skönliteratur. Det verkar som att uppfattningarna om genrer är lika många som tyckarna av just genrer. Huvudsaken är, menar jag, att författaren hamnar där han/hon vill vara och att den presumtive läsaren hittar sin bok. I slutändan är det den enskilde läsarens rätt att att tolka både genre, innehåll och språk efter eget huvud.
  Hälsar Per Strandberg

  Svara
 3. Fördelen eller vitsen med att dela in i genrer är väl att jag som läsare ska kunna hitta fler böcker som t.ex. ”Stöld av babian” genom att leta inom genren, men med så många olika små avdelningar blir det svårt.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This