Som ett brev på posten

Som ett brev på posten av Birgitta Bergin med Anna-Maria Käll som uppläsare. Jag är en känslomänniska, en introvert född i fiskarnas tecken och tajming betyder mycket för mig. Den här boken var helt rätt för mig just nu.

Elsa och Thore är båda 81 år när de träffas i ett bridgesällskap och blir blixtförälskade. Deras respektive dog flera år tidigare och båda saknar den närhet som ett långt äktenskap innebär. De känner att de inte har tid att vänta. Elsa och Thore har vuxna barn och även vuxna barnbarn. De är knökfulla med åsikter om föräldrarnas förhållande.

Det är ett upplägg som är nog så enkelt. Men som visar sig ta upp flera känsliga ämnen och fördomar. Man får följa berättelsen ur flera personers perspektiv och ett tag tyckte jag att det blev för många. Att det blev spretigt och plottrigt, men det visade sig fungera. Alla karaktärer är mycket mänskliga utom möjligen Elsa och Thore som jag upplevde som lite väl präktiga i allt från utseende till karaktär. Det är ett åldersfixerat samhälle vi lever i vilket bekräftas av de vuxna barnens upprepande av ”… är ju 81 år!! ”. Känslor och sex är förbehållet de unga som inte har skrynklig hud eller stela leder.

Olika former av beroende finns med: Sex, spel, alkohol och bekräftelse. En girighet och en tro på pengars makt som känns helt främmande för mig. Att ta för givet att arvet efter föräldrarna ska få en på fötter. Och sedan min käpphäst, den att människor inte pratar med varandra. Att kommunicera är det samma som att respektera varandra.

Anna-Maria Käll gör en mycket bra uppläsning. Den här sortens böcker passar henne, tycker jag. Hennes snälla röst gör sig bra till berättelser med mänskliga karaktärer och mycket dialog.

Som ett brev på posten köper du på Adlbris.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se