Sekten på Dimön

Sekten på Dimön

Uppdaterad 21 januari 2022

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein. I våras visades “Fångad av scientologin” på svt.play (den är inte längre tillgänglig). En bra dokumentär som gav en gedigen bakgrund till scientologins uppkomst och dess grundare, L R Hubbard.

Flera avhoppare vittnade om det helt vansinniga systemet och förödmjukande bestraffningar.

Sektfenomenet

Något som gav extra tyngd var att Mariette Lindstein, som är med i författargruppen på FB, bekräftade att allt var sant. Hon var själv medlem i 25 år och kände flera av vittnena i filmen. År 2004 rymde hon och i höstas kom hennes bok ”Sekten på Dimön” ut. Den handlar inte om scientologin utan om sektfenomenet som sådant, men scientologins auditering finns med. Jag har lyssnat på boken med Gunilla Leining och Björn Wahlberg som uppläsare.

Ingen rymt från Viaterra

Sofia Baumann har precis gått ut universitetet och vet inte riktigt vad hon ska göra med sitt liv. Hon går på en föreläsning med den beryktade Franz Oswald och blir nyfiken på Viaterra. Franz Oswald och hans anhängare håller till på Dimön utanför Bohusläns kust. Sofia åker dit på ett studiebesök, provar teserna och blir sedan erbjuden att bygga upp biblioteket. Hon tackar ja.

Kraven på arbetsinsatser och engagemang ökar så gradvis att hon nästan inte märker det. Franz Oswald blir allt mer oresonlig och nöjer sig inte med att bara tillrättavisa sin personal utan inför bestraffningar. Sofia inser att hon har begått ett misstag. Att hon måste därifrån, men dittills har ingen rymt från Viaterra.

Sekten på Dimön Knyts ihop på ett logiskt vis

Boken är väldigt snyggt upplagd och knyts ihop på ett logiskt vis. Det fungerar utmärkt med två uppläsare. Gunilla Leining har den större rollen och gör det mycket bra. För mig är hon ny och det är alltid roligt att hitta en ny röst att lyssna till. Medan jag lyssnade kom jag på mig själv med att tycka att Mariette Lindsteins svenska är överraskande bra med tanke på att hon levde i USA i så många år. Ordet “botgörelse” vill jag dock byta ut mot “botgöring”.

Det måste ha varit både tungt och befriande att skriva om det här. Jag tycker att vissa partier sveptes förbi lite för fort. Det här är den första boken i en planerad trilogi. De andra böckerna kommer att handla om hur det är att leva som avhoppare respektive att växa upp inom en sekt. De ser jag fram emot!

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

Läs också Domedagsboken, En nypa salt, Två sekunder i Byron Hemmings liv och Skriva fantasy.

Mer i bokbloggen

Sekten på Dimön är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top