Reflections from the North Country går rakt in i hjärtat – bokblogg

Reflections from the North Country går rakt in i hjärtat

Reflections from the North Country går rakt in i hjärtat. Sigurd F. Olson (4 april , 1899 – 13 januai, 1982)  är en amerikansk författare som främst är känd för sina naturskildringar av the Boundary Waters. Han är också känd för sitt outtröttliga engagemang för att bevara natur- och djurlivet kring Lake Superior.

I boken delar Olson med sig av sin syn på vad vi människor behöver för att känna inre ro. Bli mer i balans med oss själva.

Genom sin kärlek till naturen och vad den betytt for honom guidar författaren oss i livets stora frågor. Det gör han genom exempel från sitt eget liv och människor han mött. Texten är innerlig och stundtals allvarlig utan att vara sorgsen.

Olsen pratar om människans behov. De som fanns långt innan teknikens utveckling och globaliseringens framfart. Samt det primitiva inom oss som i mångt och mycket fortfarande är detsamma som för tusentals år sedan. Hans tankar och reflektioner känns äkta utan att vara påträngande eller dömande.

Livets stora frågor och naturskildringar

Är du intresserad av livets stora frågor och naturskildringar är Reflections from the North Country en bok för dig. Språket är vackert och går i makligt takt. Jag rekommenderar boken även för den som vill drömma sig bort i vackra beskrivningar.

Det finns många hjälp-till-självhjälp böcker. Trots att Reflections from the North Country inte gör något som helst anspråk på att vara en sådan bok får den mig att reflektera över livets frågor på ett sätt som få andra böcker gör.

Boken är skriven som korta noveller/reflektioner. Tidlöshet, Den stora tystnaden och Enkelhet är tre exempel på frågor han berör. Det är inte en bok att sträckläsa. Snarare läsa ett eller ett par stycken och sedan lägga den ifrån sig. För att låta texten sjunka in och läsa vidare nästa dag.

Jag har läst flera av hans böcker och de har berikat mig. De får mig att stanna upp och reflektera över det moderna samhälle vi lever i. Om fler skulle stanna upp, reflektera och andas, tror jag att världen i allmänhet och livet i synnerhet skulle bli bättre och vackrare.

Du kan köpa Reflections from the North Country hos Bokus. Så vitt jag vet finns den bara på engelska.

Text och bild: © Sofia Gad

Mer i bokbloggen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest