Pottungen av Anna Laestadius Larsson

Pottungen av Anna Laestadius Larsson

Pottungen av Anna Laestadius Larsson. Den fristående fortsättningen på Barnbruden. Det har gått några år och hunnit bli 1792 strax efter att Gustav III blivit skjuten. Kungens son är för ung för att ta över tronen när kungen dör och i stället blir hertig Karl förmyndarregent. Tillsammans med Gustaf Reuterholm inför de flera drastiska förändringar, bland annat inför de tryckfrihetslagen.

I Frankrike pågår revolutionen och adeln halshuggs effektivt med den nya giljotinen. Den upproriska stämningen sprider sig även till Sverige. Protesterna mot regimen växer, mycket tack vare att censuren försvunnit.

Hur har det gått för Charlotta, Sophie och Johanna? Charlotta och Sophie är fortsatt nära vänner även om Sophie känner sig sliten mellan hovet och sin familj. Charlottas äktenskap med hertig Karl går upp och ned som en berg- och dalbana. Ena stunden ser de knappt varandra för att i nästa stund försonas och gör det ena försöket efter det andra att få en son. Tillsammans med Sophie startar de en kvinnosalong, Blåstrumporna, i syfte att ta reda på om kvinnor verkligen är så befriade från förstånd och sunt förnuft som de uppfostras till att tro. Johanna har en son, Nils, hon arbetar på en krog och drömmer om att bli självständig, fri. Hon får en möjlighet att starta en egen verksamhet som roddarmadam.

Vad är frihet? Charlotta och Sophie har alla möjliga ekonomiska privilegier, men hålls tillbaka av konventioner. De slipper gå hungriga och slita hårt, men är de fria? Johanna är ogift och har inga rättigheter över huvud taget tills hon får möjlighet att bli egen företagare. Men lever även då på männens villkor. Jag är kvinna år 2015 och är friare än vad de här kvinnorna var trots att jag är ekonomiskt beroende av min man. Men jag har lagliga rättigheter och det finns ingen som ifrågasätter mitt förstånd.

”Kvinnans begränsade skallmått jämfört med mäns beror på hennes breda bäcken. Mannen är aldrig bara man men kvinnan är och förblir sitt kön. Det är därför av vikt att hon har en därmed överensstämmande kroppskonstitution. Hertiginnans är med förlov sagt mer av manlig karaktär, därav svårigheterna hon tvingas genomlida.” (Ett samtal mellan kungen och hovläkaren vid en av Charlottas förlossningar.)

Det här är en bra och väldigt intressant bok. Jag kommer att läsa om den! Anna Laestadius Larsson har ett fantastiskt trovärdigt språk. Utan problem kan jag leva mig in i miljöerna och villkoren. I efterordet tar hon upp en några år gammal undersökning som visar på att antalet kvinnor i läroböcker i historia är skrämmande få jämfört med antalet män. Att det alltid skrivs om kungar, men aldrig om drottningar. Genom att skriva den här trilogin bidrar hon till att sätta ljuset på kvinnorna och det behövs.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

2 tankar på “Pottungen av Anna Laestadius Larsson”

 1. Jag hittade Barnbruden när jag precis läst en del om den här tiden och blivit nyfiken på Hedvig Elisabet Charlotta. Först blev jag besviken. Mest tror jag att det berodde på att jag velat ha en annan typ av bok, inte underhållningslitteratur. Men när jag hade läst ut den kom jag på mig själv med att tänka på den i alla fall och när sedan Pottungen kom som pocket köpte jag den direkt. Räfvhonan har jag inte läst än, men om inte förr så lär det bli till sommaren. 🙂

  Ibland retar jag mig på att Charlotta, Sophie och Johanna är lite före sin tid, men på det hela taget tycker jag att det här är riktigt bra, underhållande kvinnohistoria från flera samhällsskikt.

  Svara
  • Jag väntar oxå på att ”Räfvhonan” ska komma som pocket.

   De var förmodligen före sin tid, men det är ju den sortens personer som gör att förhållanden förändras och oftast till det bättre.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest