Hoppa till innehåll

När livet börjar om av Lucy Dillon

När livet börjar om

När livet börjar om av Lucy Dillon med Anna-Maria Käll som uppläsare. Lucy Dillons första bok, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, slukade jag. Den var bra, mysig och det var många hundar med. Hennes övriga böcker har känts för smöriga. Och den senaste, Hundra omistliga ting, lyssnade jag aldrig färdigt på.

Nu har hon alltså kommit med en ny bok. Eftersom det var Anna-Maria Käll som var uppläsare ville jag ge den en chans.

Arbetslös

En person blir påkörd

Vad gör man när blir av med jobbet? Blir tvungen att sälja huset? Jo, då kan man flytta till en småstad och investera pengarna från husförsäljningen i ett hotell. Jasons föräldrar har drivit ett hundvänligt hotell i nästan 30 år. När pappan dör tar Jason och hans fru, Libby, över i ett försök att hjälpa hans mamma. De vill totalrenovera och förvandla hotellet till en lyxig tillflyktsort. Behöver jag tala om att det uppstår problem med Jasons mamma?

En dag inträffar en trafikolycka precis utanför. En kvinna blir påkörd. Hon klarar sig, men minns inte vem hon är och saknar id-handlingar. När Libby hälsar på henne på sjukhuset uppstår tycke. De blir vänner och Libby gör sitt bästa för att hjälpa kvinnan att få minnet tillbaka. Samtidigt visar det sig att det inte är så himla lätt att göra om ett hotell.

När livet börjar om är skickligt berättat

Mall för karaktärer

Lucy Dillon är en skicklig berättare, inte tu tal om den saken och den här boken var den bästa sedan hennes första. Jag tycker om hennes språk. Karaktärerna är mänskliga även om – framför allt männen – är lite väl snygga. Där finns också humor som jag tycker är så viktigt och så hundar… Det måste vara en väldigt skrämmande upplevelse att inte minnas vem man är. Vad heter jag? Hur är jag som människa? Vad tycker jag om?

Originaltiteln är ”One small act of kindness”. Jag tycker att den är bättre än ”När livet börjar om” för den säger mer om vad boken handlar om. Enkla, vänliga gester som betyder så mycket.

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

AI om minnesförlust

Minnesförlust, även kallat amnesi, är en störning där en person upplever problem med att komma ihåg information som normalt sett skulle vara åtkomlig för minnet. Det finns olika typer av minnesförlust och de kan variera i svårighetsgrad och orsak.

  1. Korttidsminnesförlust: En person kan ha svårigheter att komma ihåg nyligen erhållen information eller händelser. Detta kan innebära att de har problem med att behålla information i minnet under korta perioder.
  2. Långtidsminnesförlust: Detta innebär svårigheter att komma ihåg händelser, fakta eller information från det förflutna. Det kan påverka långsiktig lagring och återhämtning av minnen.
  3. Global minnesförlust: En allvarlig form av minnesförlust där både korttidsminnet och långtidsminnet påverkas. Detta kan vara resultatet av neurologiska sjukdomar, skador på hjärnan eller andra allvarliga medicinska tillstånd.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Bokblogg

Bokblogginläggen Harrys sång, Brobyggarna, Bränn alla mina brev, Hungrig bland orden, Kidnappningen: en släktberättelse, Beckomberga – Ode till min familj och Another forgotten child

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×