Murder bag  av Tony Parsons. Jag har läst flera av Tony Parsons tidigare böcker på engelska och jag tyckte mycket om dem. De var mänskliga, roliga och tänkvärda. Murder bag är, även den, på svenska trots den engelska titeln och är något helt annat än det han skrivit hittills.

Max Wolfe är ensamstående förälder till Scout och arbetar som kriminalassistent på West Ends mordrotel. De bor tillsammans med hunden Stan i en vindsvåning mitt emot Kötthallarna. Båda gör sitt bästa för att få vardagen att gå ihop. En bankman blir mördad på sitt kontor. Ett brutalt mord utan vittnen eller mycket till bevis. Senare blir en hemlös man mördad på exakt samma sätt. Max Wolfe hittar snart ett samband mellan offren som leder tillbaka till händelser 20 år tillbaka i tiden på den prestigefyllda privatskolan Potter’s Field.

Den är spännande trots den vägvisande prologen. Tony Parsons är fortfarande en skicklig berättare. Trots att en thriller är ett relativt tungt ämne finns humorn där och det tycker jag om. Det finns en liten twist i slutet. Precis när jag tänkte att det var det det så kom den. Det gillar jag!

Thrillergenren är väldigt förutsägbar, men Murder bag känns inte så. Mycket tack vare språket som inte är knökfullt av hårda och känslolösa beskrivningar. Dessutom – den största fördelen – det var inte den ena efter den andra kvinnan som blev besudlad, förnedrad och mördad.

Om det inte var Tony Parsons som var författare hade jag nog inte läst den. Nu visste jag i förväg att den åtminstone skulle vara välskriven.

Murder bag köper du på Adlibris

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se