Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach är i antal sålda exemplar en världssuccé. Miljoner människor världen över har läst den som en källa till inspiration.

DRÖMMER OM ETT FULLÄNDAT LIV

Jonathan försöker till en början anpassa sig till den övriga flocken. Men han kan inte låta bli att drömma om ett mer fulländat liv. Vilket för honom betyder att träna upp sin flygvärdighet tills han når perfektion. Priset blir högt. Han stöts ut ur flocken och lever till största delen i ensamhet.

LÄTTLÄST OCH VACKRA FOTON

Måsen är lättläst och de 88 sidorna varvas med text och vackra foton tagna av fotografen Russell Munson. Jag har läst ett flertal böcker som är tänkta som en källa till inspiration och det är en typ av bok som jag vanligtvis gillar. Så när jag läste Måsen och kom på mig själv med att jag inte alls tyckte om den blev jag förvånad.

OSYMPATISK OCH SJÄLVCENTRERAD

I mina ögon är Jonathan ganska osympatisk och självcentrerad. Han ser ner på de andra måsarna och bryr sig i stort sätt bara om att få tid att öva upp sin flygvärdighet. Sensmoralen är att man inte ska aldrig ska ge upp tron på sig själv och sina mål. Vilket är en hedervärd tanke i sig. Men till vilket pris som helst? Den delen fungerar inte för mig.

MODERN KLASSIKER

Måsen anses vara en modern klassiker och i det syftet är den värld att läsa. Men i övrigt finns det både bättre och mer inspirationsgivande böcker.

Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull

Boken kom ut första gången 1970 på engelska och 1973 på svenska. Det skulle vara intressant att höra vad ni som läst den tycker?

Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull finns att köpa hos Bokus.

Text: © Sofia Gad

ps. Har du läst Måsen? Dela gärna med dig av dina synpunkter i en kommentar.

Mer i Bokbloggen