Lotus blues

Lotus blues av Kristina Ohlsson. Den här boken nämns ofta i de bokgrupper på FB som jag är med i och naturligtvis blev jag nyfiken. Jag gjorde ett försök att lyssna på den, men uppläsaren var så dålig att han nära på hade ihjäl boken. Nu har jag läst den själv och det blev en helt annan upplevelse.

Martin Benner är advokat och får ett besök som kommer att visa sig bli en mardröm. En man vill ha hans hjälp med att rentvå sin syster som blivit dömd för fem mord. Det finns två problem: Systern erkände morden och systern är död sedan ett halvår tillbaka. Vad får en människa att erkänna fem mord om hon inte är skyldig? Det är frågan som väcker Martin Benners nyfikenhet. Lucy har känt Martin i flera år, är hans partner i advokatbyrån och har varit hans flickvän och det är svårt för henne att inte bli indragen.

Boken kallas för ”hårdkokt thriller”. Vad karakteriseras som hårdkokt? Den är ovanligt fri från våld, skottlossning och biljakter och det ser jag som ett plus. För mig innebär hårdkokt tysta, starka, känslomässigt oåtkomliga män, bystiga damer, cigarettrök och whisky, men inget av det finns med. Det är kanske mitt ointresse för genren som gör att jag generaliserar. Jag tycker att den var småspännande, men ingen thriller. Lättläst och underhållande och tillräckligt bra för att jag skulle läsa ut den. Men det är inte en bok jag kommer att läsa igen och jag är inte heller nyfiken på fortsättningen, Mios blues. Den grep inte tag i mig. Den känns genomarbetad, men ändå ytlig.

Två detaljer. ”Det här löser sig i närtid.” Är det en förkortning av ”inom den närmaste framtiden”? Ett alternativ till ”inom kort”? Uttrycket kanske hör hemma bland ”nyuttrycken” ungefär som det finns en nyordslista. Jag gillar det inte. Den andra detaljen är att alla namn utom två fungerar lika bra på svenska som på engelska. Var det avsiktligt, tro?

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se