Livets djupa källa

Livets djupa källa av Jessica Stirling. På 1980-talet var jag med i Bonniers Bokklubb och varje gång de beställda böckerna kom kändes det som julafton. Det var inbundna böcker med pärmar i olika färger och med glansiga skyddsomslag. Det här var före internet, till och med före datorn, så varje månade bläddrade jag igenom medlemstidningen och markerade vilka böcker jag ville köpa. Längst bak fanns en talong där jag fyllde i böckernas beställningsnummer och titel.
Det fanns en liten ruta som skulle kryssas i om jag inte ville ha månadens utvalda bok och som skulle skickas in oavsett om jag ville köpa andra böcker eller inte. Det var inte ofta jag var intresserad av månadens bok, men jag behövde sällan skicka in talongen med bara det lilla krysset i rutan…

Det vanligaste tillvägagångssättet var att jag såg titeln och omslaget och sedan läste vad boken handlade om. Men vid ett tillfälle fastnade blicken på ett omslag som fick mig att stanna upp och direkt bestämma mig för att ”Den boken ska jag ha!”. Titel och handling fick en underordnad betydelse.

Naturligtvis hade jag inte köpt boken om den handlat om något som jag absolut inte kunde tänka mig att läsa. Nu det kändes inte alls lika viktigt som vanligt. Omslaget gick i bruna toner med inslag av guld. En kvinna i typisk 20-talsmundering bestående av en klockformad hatt, en höftlång kappa över en svepande kjol och så de klassiska snörskorna med taxklack. Redan då var jag helt såld på den epokens mode. Det var så vackert! Så stilrent och enkelt.

Boken är skriven av Jessica Stirling och hette ”Livets djupa källa” och handlar om Holly Beckman som får ärva en fjärdedel av den antikvitetsaffär hon brukade arbeta i. Hon bygger upp rörelsen på egen hand och gör sig ett namn inom branschen i efterkrigstidens London. Hennes enda svaghet är kärleken till David som är en av delägarna. David är bortskämd och depraverad och utnyttjar Hollys känslor för honom.

Det är 30 år sedan jag köpte och läste den och jag kommer inte ihåg någonting av själva boken. Jag kan heller inte komma ihåg att det var ett misstag att välja den baserat på omslaget.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se