Livbåten av Charlotte Rogan

Livbåten av Charlotte Rogan

Livbåten av Charlotte Rogan. Jag började lyssna på Livbåten av Charlotte Rogan, men den kvinnliga uppläsaren gjorde ett så uselt jobb att jag fick ont i öronen och bestämde mig för att läsa den själv i stället. Det ångrar jag inte!

Handlingen utspelar sig 1914 när första världskriget är ett faktum och två år efter att Titanic förliste i samma farvatten. Boken handlar inte om livet på fartyget Empress Alexandra och det handlar inte om varför fartyget förliste. Det handlar om det psykologiska drama som utspelade sig i en av de överfulla livbåtarna. Grace Winter är en av de överlevande och det är hennes dagbok, skriven efter att de räddats, som ligger till grund för berättelsen.

39 personer i en livbåt avsedd att klara hälften så många. Majoriteten är kvinnor. Det finns tunnor med sötvatten och det finns skeppsskorpor, fyrkantiga stenhårda skorpor som inte kan tuggas utan behöver mjukas upp i vätska. Det är levnadsförhållanden som frestar på även om det inte rör sig om mer än ett par dygn. De här människorna driver omkring i tre veckor.

Det uppstår slitningar och intriger, grupperingar och omröstningar. Om någon måste offras för att flertalet ska överleva, vem skulle det vara? Är någon människa mer värd än en annan? Hur mycket kan en människa klara av och stark är viljan att överleva?

Det var inte enbart handlingen som gjorde att jag läste ut boken på bara ett par dagar. Själva den fysiska boken gjorde det till en njutning. Av misstag beställde jag den inbundna versionen (jag köper bara pocket i vanliga fall) och jag funderade kort på att returnera den. Men när jag höll i den kände jag att den inte vägde mycket mer än en pocket. Den är bara 14 gånger 19 centimeter. Boksidorna har breda marginaler runt om vilket gör att textraden blir lagom lång och eftersom boken är nästan fyrkantig blir textsidan mindre än vanligt och därmed lättläst. Pricken över i är ett suggestivt omslag och ett bokmärke av rostfärgat tyg. Kort sagt är det en ojämförlig bok i allt från handling till design.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest