Huset Longbourn

Huset Longbourn av Jo Baker. Skulle du kunna tänka dig att ha tjänstefolk? Då menar jag inte att det kan vara skönt att någon passar upp på en när man är trött eller städar. När man hellre vill ligga i soffan och läsa och äta choklad. Jag menar att faktiskt ha anställda. Att ansvara för deras löner och arbetsmiljö, kunna både uppmuntra och tillrättavisa. Att ha någon boende i ditt hus som förhoppningsvis är lojal mot dig och din familj. Men förmodligen tjuvlyssnar och skvallrar.

I Herrskap och tjänstefolk får man se båda sidor av ett hushåll och det är likadant i Downton Abbey. Jag tycker att det är betydligt intressantare att se livet på ett gods sett ur tjänstefolkets synvinkel.

Jag har precis läst Huset Longbourn av Jo Baker och den handlar om endast tjänstefolket. Boken handlar om tjänarstaben medan händelserna som skildras i Jane Austens Stolthet och fördom utspelar sig. Det är ingen förutsättning att ha läst den, men det förhöjer upplevelsen. Boken handlar främst om Sarah och mrs Hill. Sarah kom till Longbourn som föräldralös flicka och har vuxit upp i tjänst. Där finns även Polly som egentligen heter Mary. Fast eftersom en av familjens döttrar heter Mary kallas hon Polly. Mr Hill har precis som mrs Hill varit anställd i en herrans massa år.

Arbetet är slitigt, men det flyter på tills en ung man dyker upp och får anställning som betjänt. Samme betjänt som nämns en enda gång i Stolthet och fördom när han överlämnar ett brev till Jane i början av boken.

Huset Longbourn kan du köpa hos Bokus.

 

Den här boken tog jag till mitt hjärta och jag kommer absolut att läsa den fler gånger. Jag tycker att Jo Bakers idé är lysande och boken är bättre än Stolhet och fördom. Dels för att den har ett mer lättläst språk och för att jag tycker att vardagen alltid är intressantare än det pyntade och konstlade festlivet. Den ger onekligen perspektiv på vad som verkligen är ett slitigt liv. Det som knäcker dagens människa, till exempel att jag själv blev helt sönderstressad av att vara utan tvättmaskin i tre veckor. Hehe.

Jo Baker vet hur man driver en berättelse framåt och hon ger karaktärerna liv och trovärdighet. Min uppfattning av de olika personerna i familjen Bennet ändras inte. Mrs Bennet är hysterisk och behöver riktiga problem. Jane är mesig och Elizabeth är vettigast. Lydia är otroligt barnslig och bortskämd. Medan Wickham är samma skurk som i boken.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se