Gryningspyromanen av Jörgen Pettersson och David Widlund med Mats Eklund som uppläsare. Det här är en faktabok och jag tycker att den är otäck. Otäckare än vad världens bästa skräckförfattare kan åstadkomma. Just för att det inte är påhittat.

Ulf Borgström, även kallad Gryningspyromanen, sitter inlåst på Hall sedan några år tillbaka. Han kommer att vara inlåst i några år till. I nästan 20 år gäckade han polisen genom att slippa undan hårdare straff på grund av brist på bevis. Problematiken med just mordbränder är att bevisen ofta försvinner i branden. Det går inte att fälla en brottsling på enbart indicier. Det är både fördelen och nackdelen med den sortens rättssystem som vi har.

Eftersom det här är en faktabok baserad på sådant som redan har hänt behöver jag inte utfärda någon spoilervarning. Som så många av de grovt kriminella hade Ulf Borgström en jävlig barndom. När han väl hade blivit vuxen var han besviken, bitter och hämndlysten. Han har aldrig försörjt sig på ett hederligt vis. Även om han aldrig blev mångmiljonär. Kanske just för att han aldrig blev det, har han hela tiden känt att samhället inte har gett honom det han förtjänar. Ett jävla humör blandat med paranoida inslag gjorde att han ofta fick vredesutbrott. Till exempel hos socialen där han utslungade okvädningsord och dödshot. De poliser som periodvis punktmarkerade honom fick också känna av det.

Om skolan hade lyckats fånga upp honom i tid. Om någon hade förstått vilka vidriga hemförhållanden han hade? Hur mobbad han var. Hade allt kunnat undvikas då? Det får vi aldrig veta.

Trots att boken inte är skönlitterär tycker jag att gestaltningen är tydlig. Jag har inga problem att känna polisens frustration när de så ofta är så nära att ta honom på bar gärning. Vilket nästan var en förutsättning för att kunna sätta dit honom. Paniken hos befolkningen är också påtaglig. Alla vet vem den skyldige är, vilken bil han kör och många känner igen honom. Men det går inte att förutse vad han kommer att bränna ned nästa gång eller när. Tanken på att bli väckt av att brandmännen står i sovrummet och talar om att bostaden brinner…

Det värsta med hela den här historien är att Ulf Borgström med största sannolikhet kommer att fortsätta när han har avtjänat sitt straff.

Gryningspyromanen köper du på Bokus.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se