Granne med döden

Granne med döden av Alex Marwood. En nedgången fastighet på Beulah Grove i södra London. Hyresvärden Roy Preece är girig och allmänt äcklig. Han gör så lite som möjligt medan han spionerar på sina hyresgäster. Inga kontrakt och bara kontanter.

Cher är bara 15 år och riskerar både sin frihet och sitt liv för att få ihop till hyran. Thomas är artig, men alltför angelägen om att bli vän med alla. Hossein väntar på att få uppehållstillstånd. Vesta är född i huset och har bott i sin lägenhet i hela sitt liv. Hon är inte rädd för att ställa krav på hyresvärden. Collette är på flykt och har inte för avsikt att bo på Beulah Grove någon längre tid. Lägenheterna är små och det är lyhört. Det är svårt att undvika kontakt med de andra hyresgästerna. En kväll sker en olycka som får alla gå samman och samarbeta.

En bra, småspännande berättelse. Alex Marwood (pseudonym för Serena Mackesy) är en skicklig berättare. Berättelsen drivs framåt med cliffhangers som gör att det är svårt att sluta läsa. Jag gillar språket och dialogerna. Karaktärerna tar jag inte till mig, de känns för svart-vita. Hyresvärden som är ett sjukligt fet och pervers känns oerhört uttjatad. Det hade varit intressantare om hyresvärden hade varit en kvinna som samlade in hyran och slängde lystna blickar på männen i huset.

Granne med döden köper du på Bokus.

Det är mycket troligt att jag är blasé för jag håller inte med om att den är “Djävulskt otäck!” som självaste Stephen King tycker. Jag tycker heller inte att det var jobbigt att läsa om de sociala och hälsomässiga situationer som skildras. Det är en bok som jag inte kommer att läsa igen och som jag förmodligen kommer att glömma att jag har läst.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se