Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Den senare Augustprisnominerad 2016. Novellsamling ”Grand Mal” var Linda Boström Knausgårds stora genombrott. På mig har den dock gjort ett tudelat intryck.

Novellerna är korta. Antonias drömmar är endast en sida. Längden stör inte. Snarare är det uppfriskande att de inte utgår från något visst format. Det som främst fångar min uppmärksamhet är att två stilar blandas: Vissa stycken är rakt på. Utan krusiduller. Andra stycken är mer poetiska. Drömlika. Jag får ibland känslan av att de skrivits av två olika personer.

Grand Mal är en Ojämn novellsamling

Flera av novellerna slutar abrupt. Som att om något fattas. Och några av novellerna känns helt enkelt märkliga. Jag fastnade för ”Öde” och ”Berättelsen om fågeln”. De är båda vemodiga och okonstlade. De ryser till under huden. Och berör ämnen som vi sällan pratar om eller ens vill kännas vid för oss själva. Novellsamlingen är ojämn, men sättet hon skriver på gör ”Grand Mal ”väl värd att läsa.

NÄRA EGNA UPPVÄXTEN i Välkommen till Amerika

Kortromanen ”Välkommen till Amerika” är baserad på Linda Boström Knausgårds egna uppväxt. Det är ingen självbiografi. Men enligt henne själv ligger den väldigt nära sanningen.

Vi får historien berättad genom 11-åriga Ellens ögon. Ellen har slutat prata. Pappan har psykisk ohälsa och dricker för mycket. Den artistiska mamman är en naturkraft. En urkraft och det ljus som familjen så innerligt behöver. På grund av sin manodepressivitet spenderar pappan långa tider på sjukhus. Ellens bror brukar stänga in sig på sitt rum och spika igen dörren. Han lyssnar på musik och kissar i flaskor som han gömmer. Var och en håller sig till sitt. Samtidigt försöker de närma sig varandra.

LJUS OCH MÖRKER

Föräldrarna är skilda, men pappan dyker ofta upp oanmäld till lägenheten. För Ellen är pappan lika med rädsla. Ellen ber varje kväll till Gud att pappan ska dö. När han en natt somnar in tror Ellen att det är hennes böner som tagit kål på honom. Efter hans död känner hon fortfarande hans närvaro. Ofta talar han till henne.

”Kanske slutade jag tala för att min önskan hade gått i uppfyllelse. Man tror att man vill att det man önskar slår in. Men det vill man inte. Man vill aldrig få sina önskningar uppfyllda. Det rubbar ordningen.”

Välkommen till Amerika

Mörkret och ljuset har en central funktion i boken. Ellens egna liv kretsar kring mörkret. Mamman är ljuset. Hon är den enda som kan rädda dem. Språket känns äkta och beskrivningarna trovärda. Texten blir aldrig överdriven eller konstlad. Välkommen till Amerika är en underbar bok om en trasig familj. Den kommer stanna kvar hos mig länge.

VACKER OCH SORGESAM GALENSKAP

Det finns drag av vacker och sorgesam galenskap i båda böckerna. Jag tror att det faktum att Linda Boström Knausgård har bipolär sjukdom bidrar till att texterna är så starka. I P1 Dokumentärs podcast Linda Boström Knausgård: ”Jag skulle kunna vara USA:s president”. Får vi en inblick i vad som kan hända om man fullständigt tappar kontrollen. Hatkärleken till psykiatrin. Och om vägen tillbaka till livet. Efter att ha lyssnat på dokumentären får texterna en extra dimension.

”Grand Mal” finns att köpa hos Bokus och ”Välkommen till Amerika” finns också att köpa hos Bokus.

Dokumentären Linda Boström Knausgård: Jag skulle kunna vara USA:s president finns för nerladdning hos Sveriges Radio.

Text: © Sofia Gad

Mer i bokbloggen

Grand Mal och Välkommen till Amerika är två boktips.

2 tankar på “Grand Mal och Välkommen till Amerika”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This