Fördelen med att ha en bok med sig

Fördelen med att ha en bok med sig. När jag flyttade ned till Stockholmstrakten och blev bekant med SL och allt vad det innebär i form av resande och väntande förändrades mitt läsande. Tidigare hade jag mest suttit i soffan eller sängen och läst. För så länge jag bodde hemma, i Kiruna hade jag gångavstånd till allt och behövde sällan vänta mer än vid något enstaka tillfälle hos t.ex. tandläkaren och då hade fasan ett sånt grepp om mig att jag ändå inte hade kunnat koncentrera mig.

En resväg på en och en halv timme enkel väg är inget ovanligt när man, som jag, arbetade ute vid Värtahamnen och bodde i Södertälje. 1987 fanns inte surfplattor eller mobiler eller bärbara datorer. För att fördriva tiden på tåget, tunnelbanan och bussen läste man eller lyssna på musik i en Walkman. Eller så kunde man sova.

Numera har jag alltid en bok med mig om jag vet att jag kommer att vara hemifrån längre än vad en långpromenad tar. Jag läser på tåget och i diverse väntrum (även hos tandläkaren eftersom jag är betydligt tuffare nu). Jag läser medan jag väntar på tåget och om jag inte har sällskap när jag äter ute. Till och med när vi firar julafton hos mina svärföräldrar brukar jag kunna dra mig undan och läsa en stund. Jag har gått över från inbundna till pocket av flera anledningar. En pocket är lättare och billigare och så går det att få in dem i dubbla rader i bokhyllan. Min vinterjacka är full av fickor i olika storlekar. Den är så praktisk att jag sällan behöver ha en väska med mig vintertid. Pocketboken heter ju inte ”pocket book” utan anledning.

Strömavbrott. Ingenting att se på tv. Ingen bra film i hyllan. Ingen lust att sitta vid datorn. Ett längre besök på toaletten. Inget annat som måste göras precis nu. Om jag inte kan sova. När jag vill vara ifred. För att hålla ångesten i schack (händer inte särskilt ofta). Det är alltid bra att ha en bok till hands! Vad gör alla människor som inte tycker om att läsa? Hur kan man inte tycka om att läsa?!

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se