För många kvinnor mördas i deckare

Jag tänker skriva om deckare igen för jag undrar varför det mördas fler kvinnor än män? Det känns oerhört ensidigt och ger mig en allmän känsla av kvinnohat. Hur många baksidestexter börjar inte med ”En kvinna hittas mördad i…” eller ”En ung flicka hittas våldtagen och strypt i…” Mitt intresse falnar ofta när beskrivningen inleds med de orden.

Män är väl i allmänhet våldsammare än kvinnor. De är grövre i sitt våld eftersom de har ett fysiskt övertag. Det har alltid funnits kvinnliga deckarförfattare och under det senaste decenniet har de ökat rejält i antal, men inte mördas det fler män för det. Jag kan tycka att man som kvinnlig deckarförfattare borde passa på att utsätta männen för alla de otäckheter som kvinnor alltid råkar ut för. Blir det löjligt om det är en kvinna som förföljer, misshandlar eller mördar?

Om det fanns fler kvinnliga gärningsmän i litteraturen skulle kanske den allmänna rädslan för män minska eller är det för utopiskt? Kvinnor är rädda för att vara ute ensamma om kvällarna pga. ondsinta män. Tänk om det var så att män stannade inomhus pga. illasinnade kvinnor?

Jag läser mycket, lyssnar på många ljudböcker och jag ser många filmer och serier och i 49 fall av 50 är det kvinnor som drabbas. Varför? Så vida det inte handlar om verklighetsbaserade händelser och brott. Det går att ställa frågan till författaren för även om bokens skurk är en man är det ändå hos författaren det börjar. Alltså, varför passar man, som kvinnlig författare, inte på att gå lös på männen? En tolkning är att män alltid har och alltid kommer att vara rädda för starka kvinnor. En annan tolkning är ett underliggande kvinnohat. Eller är det för att minska världens kvinnoöverskott som kommer av alla krig där männen dött som flugor?

Det värsta är nog när kvinnor ger sig på andra kvinnor. Jag vill avsluta veckans inlägg med ett förtydligande: Jag tror på jämställdhet mellan könen utanför deckarvärlden och jag är ingen anhängare av våld oavsett vem som utövar det eller vem som drabbas. Jag är en sån som funderar och reflekterar och tycker att man som författare har enorma möjligheter att påverka.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se