Falleri, fallera, falleralla av Carin Gerhardsen. För åtta år sedan kom den första delen om Hammarbypolisen, Pepparkakshuset. Den var bra. Ett år senare kom del 2, Mamma, pappa, barn och då var jag ordentligt fast. Jag minns fortfarande hur jag satt i sängen, på morgonen och började läsa och hur jag inte kunde sluta. Sedan dess har jag väntat lika otåligt på varje ny del.

Nu har jag läst den åttonde och sista och det är ett avsked. Men det är ett bra avsked för jag tror inte att Carin Gerhardsen skulle ha kunnat skriva fler delar utan att kvaliteten hade påverkats till det sämre. Den sjunde och den åttonde delen har inte hållit samma höga nivå som de tidigare.

När Falleri… börjar har det gått nio månader sedan den oerhört dramatiska upplösningen av Tjockare än vatten och jag var väldigt nyfiken på hur det hade gått för framför allt Jamal Hamad. Inte så bra visade det sig. Inte bra alls. Överlag är stämningen betryckt och tung i den här boken. Det är i början av året när alla helgdagar är över då en äldre kvinna samt en skolpojke blir brutalt ihjälslagna på en gata i ett bostadsområde. Det kände inte varandra, det finns inga beröringspunkter över huvud taget. Var båda utsedda offer eller råkade en av dem vara på fel plats vid fel tidpunkt? I så fall vem av dem? Conny Sjögren måste samla sitt team så gott det går för att lösa fallet.

Även den här delen om Hammarbypolisen är mänsklig och det är det jag har uppskattat mest. Carin Gerhardsen har lyckats undvika fällan att tuffa till den med actionscener eller överdrivet våld. Ändå känner jag inte riktigt igen mig. Det känns ansträngt. Genom hela serien har alla medlemmar i teamet gått igenom privata kriser som har påverkat och utvecklat dem samtidigt som de har arbetat som kriminalpoliser. I den här boken råkar fyra av dem illa ut – mer än halva teamet – och det känns så konstruerat.

Jag kände samma sak med Tjockare än vatten. ”För långsökt, för mycket. ”…ett avslutande fyrverkeri.” skriver Dagens Nyheter och det kan jag hålla med om. Fast till saken hör att jag inte är någon större anhängare av fyrverkerier.

Falleri, fallera, falleralla köper du på Adlibris

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se