En kvinnas blekblå handskrift

En kvinnas blekblå handskrift – ett porträtt av mänsklig fåfänga

Uppdaterad 7 november 2021

En kvinnas blekblå handskrift av Franz Werfel handlar om Leonidas tvivelaktiga moral, förtäckt antisemitism och förljugenhet.

GEHÖR FÖR MÄNSKLIG FÅFÄNGA

Gratulationsbreven till Leonidas femtioårsdag fullkomligt strömmar in. Han har nått toppen på en lysande karriär och hans popularitet når inga gränser.

”Jag personligen hade till exempel inga enastående egenskaper att tacka för min häpnadsväckande karriär, utan tre musikaliska talanger: mitt fina gehör för mänsklig fåfänga, min taktkänsla och – den viktigaste av de tre talangerna – min följsamma imitationskonst som snarast bottnar i svagheten hos min karaktär.”

ur En kvinnas blekblå handskrift

SKULDEN OCH SKAMMEN SNART I SKYMUNDAN

Vid köksbordet går han igenom morgonens skörd av gratulationer. Ett av breven är skrivet med blekblå handskrift. Han stelnar till. Brevet är från en kvinna som han haft en kärleksaffär med arton år tidigare. Vid samma köksbord sitter en av Wiens vackraste och rikaste arvtagerskor och tillika hans fru. Trots den prekära situationen kommer skulden och skammen snart i skymundan.

FÖRFÄRLIG GESTALT OCH VACKERT SPRÅK i En kvinnas blekblå handskrift

Med lätt hand och en stor portion ironi lyckas Werfel förvandla en förfärlig karaktär till njutbar läsning. Han gör det genom vackert och tidsenligt språk. Pennan dansar över pappret med en fjäders lätthet.

”Han betraktade inte längre sin lycka, sin framgång som det personligt förtjänstfulla samspelet mellan vissa talanger. Nej, inte längre. Det jämnåriga vrakets ansikte hade visat honom avgrunden, som inte varit mindre avsedd för honom än för den andre och genom samma outgrundliga orättvisa hade besparats honom själv.”

ur En kvinnas blekblå handskrift

Inre monolog

Berättelsen förs framåt genom inre monolog. Likt ett försvarstal av en ämbetsman som är van att tala för sin sak övertygar han sin omgivning. Då och då känner jag nästan sympati för denne miserable man. Men han faller snart tillbaka till sina långt utvecklade dåliga vanor.

”Vad som börjat i en alltför ung aprilmorgon slutade tvärt i en alltför åldrad novemberkväll.”

ur En kvinnas blekblå handskrift

Franz Werfel var en österrikisk-judisk författare som föddes 1890 i Prag och avled 1945 i Los Angeles. Sedan Österrike blivit en del av Tyskland 1938 flydde Werfel till Frankrike. Där skrev han En kvinnas blekblå handskrift och 1940 flydde han till USA. I Nazityskland brändes hans böcker på bål.

Text: © Sofia Gad

Läs också Och i Wienerwald står träden kvar och Exilförfattare i Oostende 1936.

Mer i bokbloggen

En kvinnas blekblå handskrift är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This
Scroll to Top