Drottningkronan

Drottningkronan av Ingrid Krampås. Historiska romaner som delvis är baserade på fakta tillhör en av mina favoritgenrer. Författaren forskar kring levnadsförhållanden, kläder, mat, seder och bruk och sedan finns en eller två karaktärer som har funnits i verkligheten. Till och med språket är tidsenligt. Det är den bästa sortens historiska roman!

Ingrid Kampås har skrivit ”Drottningkronan” som den femte delen i serien Släkten och den har allt som behövs för en bra historisk roman. Ingrid Kampås har ett väldigt bra flyt och driv i sitt berättande som gör att jag läser sida efter sida efter sida. Miljöbeskrivningar är trovärdiga och gör att jag ser det tydligt framför mig, likaså stämningar. Det handlar om Ester som är föräldralös och har vuxit upp hos sin morbror. Hon väntar sig att bli bortgift, men blir i stället satt i kloster för att tjäna gud. När hon har varit där i ett år blir hon bortrövad av en inte fullt så gudaktig präst med siktet inställt på Karelenland där han ska leda befolkningen in i den kristna tron.

Esters mormor hette Helena och blev helgonförklarad. Helena var huvudperson i ”Helena hämnd” som är den fjärde delen i bokserien. S:t Helena av Skövde har funnits i verkligheten. Bokserien baseras på en fiktiv släkt och ska ta oss från vikingatid och fram till nutid. En berättelse om Sveriges historia där varje bok skrivs av olika författare (hittills endast kvinnliga). Jag har läst alla delar så här långt och det är helt naturligt att stilen och kvalitén varierar. Om jag ska vara helt ärlig minns jag ingenting från de tre första böckerna. Den fjärde delen om Helena är skriven av Maria Gustavsdotter och den minns jag tydligt. Hon är väldigt skicklig på historiska berättelser och jag har läst andra böcker av henne.

Philippa Gregory har skrivit några böcker om kvinnorna kring Henrik VIII, släkten Tudor. Sommaren 2013 hade jag Tudor-dille när jag läste böckerna av Philippa Gregory och sedan såg serien ”Tudors” på DVD. Det visade sig vara en fördel att ha läst böckerna först för det är så många olika namn och titlar att hålla reda på att man lätt blir matt och kan tappa sugen. Men jag kände igen alla och visste hur de hörde ihop, så det blev en ren njutning.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se