Drottningen vänder blad – om hur böcker berikar livet

DROTTNINGEN VÄNDER BLAD – OM HUR BÖCKER BERIKAR LIVET

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en underfundig och underhållande bok om hur böcker berikar livet.

SKARP BRITTISK HUMOR

Språket är vad man kan förvänta sig. Lite åt det pompösa hållet och med torr humor. Tempot är relativt högt och trots att handlingen är förutsägbar får den mig då och då att skratta högt och ofta dra på smilbanden. En sockersöt saga med skarp brittisk humor som får vem som helst på fall.

HUNDARNAS INFALL FÖRÄNDRAR ALLT

Den engelska drottningens liv är fyllt av plikter som hon sköter enligt omgivningens förväntan. Middagar och möten med statsråd avlöser varandra. Och trots att hon lever ett tillsynes händelserikt liv vilar en tristess över tillvaron. Fram tills dagen då Hennes Majestäts olydiga hundar skällande springer iväg till en avlägsen del av slottet.

Det visar sig vara bokbussen som fångat hundarnas uppmärksamhet. Drottningen gör sin plikt och går ombord på bussen för att ursäkta hundarnas beteende. För att inte verka oartig lånar hon sedan en bok och tackar för sig. Läsningen blir till en stor gäspning, men pliktskyldig som hon är läser hon naturligtvis ut boken.

När det är dags för återlämning hittar hon ingen som kan lämna tillbaka den. Så hon blir hon tvungen att göra det själv. Väl på bokbussen vill hon återigen inte verka oartig så hon lånar en ny bok. Till sin förvåning upptäcker hon att den inte alls tråkar ut henne. Tvärtom. Den väcker hennes passion för läsning. Därefter blir ingenting sig likt.

FÖRLUSTAR SIG MEDAN HENNES UNDERSÅTAR SMIDER PLANER

”Det hade kunnat vara en syllogism, om Gerald hade vetat vad en syllogism var för något: Alzheimers är vanligt, drottningen är inte vanlig, alltså har inte drottningen Alzheimers. Det hade hon förstås inte heller. Tvärtom hade hennes sinnen aldrig varit skarpare, och till skillnad från sin adjutant skulle hon tveklöst ha vetat vad en syllogism var.”

Drottningens nyfunna passion fängslar henne så till den milda grad att de officiella plikterna snart blir lidande. Samtidigt som drottningen förlustar sig med världslitteraturen smider hennes undersåtar planer om hur den litterära tragedin ska få ett slut.

När försöken att få henne på bättre tankar misslyckas sprids rykten om att drottningens allt märkligare beteende beror på en begynnande demens.

Drottningen vänder bland är lättsam och det vore en överdrift att säga att den stannar kvar hos mig någon längre stund. Däremot är det en perfekt bok att läsa i hängmattan eller på stranden.

Drottningen vänder bland finns att köpa hos Bokus.

Text: © Sofia Gad

Mer i bokbloggen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest