Domedagsboken

Domedagsboken

Uppdaterad 21 januari 2022

Domedagsboken av Connie Willis. Jag har kommit till slutet av den här tjockisen från 1992. Boken har utgått på svenska hos förlagen och jag hittade den hos Bokbörsen. Det är ett riktigt fint exemplar.

Först försökte jag lyssna på den på engelska. Men uppläsaren var oerhört jobbig och jag stod inte ut mer än ett par timmar.

Tidsresa

Handlingen utspelar sig år 2054Kivrin studerar historia vid Oxfords universitet och har specialiserat sig på medeltiden. Tidsresor är möjliga och vanliga. Kivrin har tjatat sig till att få resa till år 1320 trots att hennes handledare avråder henne och protesterar in i det längsta.

Kivrin förbereder sig på alla upptänkliga sätt. Allt från att vaccinera sig mot den tidens sjukdomar till att kunna förklara för samtidarna (de som lever i det århundradet) hur det kommer sig att hon befinner sig just där. Man gör noggranna beräkningar för hennes hopp, som det kallas, kontrollerar mer än en gång innan hon till slut får hoppa genom nätet. Trots alla noggranna förberedelser blir det fel och Kivrin hamnar i stället i år 1348. Det år då pesten kom till England.

Domedagsboken är spännande

Jag satt och hoppade av frustration över alla små saker som går fel. Det som ingen hade kunnat ta med i beräkningen hur noga de än hade planerat hoppet. Kivrins upplevelser under medeltiden varvas med det som händer 2054.

Det är 24 år sedan boken kom ut första gången. Den tidens framtid är inte långt från vår nutid. Jag hade mycket lättare att ta till mig in i beskrivningarna av levnadsförhållandena på medeltiden. Det trots att det är 700 år längre sedan än beskrivningarna av en framtid som inte ligger mer än 40 år framåt. Det som skorrar mest är de tekniska lösningarna. Telefoner med bildskärm och bärbara videospelare ska väl uppfattas som fantasieggande uppfinningar.

Fantasieggande

Tidsresorna är fantasieggande. Fast när jag jämför med att vi numera har bärbara datorer som är tunnare än vanliga böcker…

Connie Willis är en skicklig berättare. Trots att man inte får veta särskilt mycket om karaktärerna var det inte svårt att bilda sig en uppfattning om dem. Det behövs inga långa utläggningar om deras erfarenheter och tankar. Hon får det att fungera i alla fall. Connie Willis är amerikanska. Men jag upplever hennes stil som brittisk med en torr och underfundig humor som glimtar till mitt i dramatiken.

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

Läs också Sekten på Dimön, En nypa salt, Två sekunder i Byron Hemmings liv och Skriva fantasy.

Mer i bokbloggen

Domedagsboken är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top