Carolines arv

Carolines arv av Katherine WebbOj, vilken bra bok! Jag behövde inte läsa mer än något kapitel innan rysningar av välbehag spred sig i kroppen. Det skulle bli en läsupplevelse att minnas.

Erica och Beth återvänder till familjens släktgods efter att deras mormor har dött. Det är med blandade känslor. Barndomens somrar präglades av lättsinne och äventyr ända tills den sommaren deras kusin försvann spårlöst.  Hans försvinnande har plågat Beth under alla år som passerat och hon lider av svåra depressioner. Erica försöker få henne att berätta eftersom hon själv inte minns händelsen. De återser barndomsvännen Dinny som också var med när kusinen försvann. Både Beth och Dinny anser att Erica mår bäst av att inte veta.

Men Erica ger sig inte. Medan hon luskar och letar hittar hon ett fotografi av deras gammelmormor Caroline med ett barn i famnen. Fast enligt släktträdet hade inte Caroline något barn när bilden togs. Har fotot något att göra med kusinens försvinnande?

Nutid varvas med minnen från sommaren då det hände och med Carolines historia. Allt pusslas ihop väldigt elegant. Berättelsen drivs framåt på ett sätt som gjorde att jag hade svårt att sluta läsa. Enligt Bibliotekstjänst är det ”… välskrivet på en lättillgänglig prosa.”. Exakt! Det handlar om obegripliga konsekvenser av ett ögonblicks verk. Att vara lyckligt ovetande och att det finns en gräns för hur mycket sorg en människa kan överleva.

Gestaltningen av barndomens varma sommar kontra nutidens kalla blöta vinter är tydlig. Beskrivningen av Carolines liv på en ranch i början av 1900-talet känns trovärdig. Att komma från lyx och bekvämlighet i New York till det hårda slitet på en ranch. Långt från all ära och redlighet var chockartad, milt uttryckt. Jag kommer att läsa den igen.

Carolines arv av Katherine Webb kan du köpa på Adlibris.

 

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest