Blodbokens tid

Blodbokens tid

Blodbokens tid av Bodil Mårtensson. Historiska romaner med autentiska och fiktiva karaktärer blandat tillhör mina absoluta favoriter. Det finns inget bättre sätt att lära sig historia. Med svenska författare minskar dessutom risken för att gå miste om något i översättningen.

Den här boken utspelar sig under en dryg vecka runt midsommar 1346. Magnus Eriksson är kung och hans drottning heter Blanche och kommer från Namur. Magnus Eriksson rider mot Helsingborg för att närvara vid sin kusins bröllop. Blanche är kvar på Stockholms slott med de två sönerna. Missnöje bland adeln sjuder och ett uppror planeras under bröllopsfesten. Samtidigt smids ränker även i Stockholm. Både Blanches och sönernas liv är i fara.

Berättelsens parallella handlingar är helt och hållet fiktiva. Men kungen, drottningen och kungens svekfulla mor har funnits precis som Valdemar Kristoffersson Atterdag och kåpriddarna.

Jag tycker mycket om Bodil Mårtenssons språk. En roman om 1300-talets Sverige kan naturligtvis inte skrivas på renodlad modern svenska. Det är det jag njuter av. Som balsam för min själ. Miljöer och kläder blir tydliga utan att hon grottar ned sig i detaljer. Handlingen är spännande och eftersom den är fiktiv. Slutet är inte helt givet till skillnad från om det hade funnits med i historieböckerna.

Blodbokens tid är den första i en trilogi och jag ser fram emot fortsättningen. Den här boken åker upp till hyllan på övervåningen eftersom jag kommer att vilja läsa den igen. Högre betyg än så kan jag inte ge en bok.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest