Boken Skrivguide fyller 10 år

Boken Skrivguide fyller 10 år. Projektet startade när Monica Rolfner, som hade jobbat som lektör här på SkrivarSidan från den dag vi startade vår lektörstjänst, kom upp med idén att vi skulle skriva en bok tillsammans. Vi tände båda på det trots att vi hade mycket annat på gång.

Monica hade tidigare skrivit manus till filmen Vem är far till alla barnen? Hon drev egen lektörstjänst, höll skrivarkurser, fördrag mm och jag hade fullt upp här på SkrivarSidan, med skrivarkurser och min diktsamling Hora, Dåre och Martyr.

Eftersom Monica hade mest tid över bestämde vi att hon skulle ta hand prosadelen och självklar filmdelen. Eftersom jag var och är poeten bland oss två skrev jag ihop ett relativt kort avsnitt om lyrik. Dessutom skrev vi övningar till varje kapitel.

Vi skrev var för sig och mailade texterna till varandra för att hjälpas år med korrekturläsningen. Ingen av oss kunde då något om sättning och grafisk utformning av en bok. Åza Olofsson ställde upp och hjälpte oss utan krav på ersättning. Och Tuulikki Räisänen här på SkrivarSidan gjorde omslagsbilden.

Jag som hade tagit på mig ansvaret för att trycka upp Skrivguide hade använt Books-on-Demand till två av mina tidigare böcker beslöt att vi skulle använda dem igen. Varken jag eller Monica hade ekonomi till att trycka upp en stor upplaga utan startade, om jag minns rätt, med 50 exemplar.

Vi hade turen att få en oväntat positiv recension av BTJ som beställde in Skrivguide till mer eller mindre alla bibliotek runt om i landet. Ytterligare ett par välvilliga recensioner hjälpte boken att hitta sina läsare.

Idag har Skrivguide – prosa, lyrik och film sålt i ca 2 500 exemplar och den säljer fortfarande. Inte dåligt för en egenutgiven bok.

© Iréne S Räisänen

Köp Skrivguide

Monica Rolfners hemsida

Fler inlägg om böcker