Redigera och kompromissa, det är vad jag sysslat med de senaste åren. Tre förlag har visat intresse för min självbiografiska roman. Vad det betyder? Jo, att jag fått förslag på vad som behöver skrivas om och läggas till. I mitt fall handlar det inte om korta ner och ta bort . Nej, tvärtom så har förläggarna velat ha mer. Att jag ska dra ner tempot och vila i känslan eller situationen.
Innehåll
Första förlaget krävde för stora kompromisser
Det första förlaget fick mig att lägga till 50 sidor fast de ville ha 100. Det tog mig nästan två år och när jag var färdig var varken jag eller förlaget nöjd med manuset. Jag tackade för mig och tog bort en del av det jag lagt till som jag inte tyckte tillförde något.
Tips:
Lyssna på vad förlaget vill att du ska ändra. De vill att din bok ska bli så bra den kan. Men ta dina tvivel på allvar om det känns helt fel.
Jag vet att du som är författare vill och böra göra det som förlaget säger. Själv insåg jag att jag inte kunde kompromissa för mycket eftersom mitt manus är självbiografiskt. Visserligen är min roman autofiktion, men att ändra på det som verkligen hänt eller lägga till sådant som inte hänt är att gå för långt för mig. Då skulle det sluta med en bok som jag inte skulle kunna stå för.
Andra förlaget vill ha en helt annan bok
Efter att ha skickat mitt manus till en redaktör som varsamt hjälpte mig förbättra det ytterligare skickade jag det till tre andra förlag. Efter någon månad fick jag napp och förslag på vad som behövde redigeras. Den här gången kände jag mig tryggare efter redaktörens utlåtande. Jag skrev om manuset på nytt men gjorde lågt ifrån alla de förändringar förlaget vill ha.
Tips:
Kompromissa inte för mycket med ditt manus för att få det utgivet. Risken finns att du inte längre kan stå för din bok.
Det tog mig drygt ett år att skriva om manuset igen. Sedan var jag och förlaget färdiga med varandra. Även denna gång krävde förlaget att jag skulle göra våld på mina egna upplevelser. Hade mitt manus varit bara fiktion hade jag kunnat gå dem till mötes. Nu gick det inte.
Tredje förlaget kräver färre och rimliga ändringar
I början på det här året visade ett tredje förlag intresse för att ge ut min bok. Den här gången känns det som att jag kan gå dem till mötes. De vill ha färre människor i de första kapitlen. Att jag ser till att hjälpa läsaren när jag hoppar mellan perspektiven och att göra språket något mindre statiskt.
Redigera och kompromissa till manuset är klar
Det ska jag väl fixa, eller vad tror du?
Vad jag egentligen vill säga är att du själv bestämmer över ditt manus och din bok. Du behöver inte göra våld på din text för att kanske få boken utgiven. Förlagen har kunnigt folk och oftast har de rätt när de föreslår förändringar i manuset. Men tycker du att det känns fel ska du förmodligen lyssna på det.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Skrivtipsen Redigera ditt romanmanus, Kontakt med bokförlag, Se upp med oseriösa bokförlag och Variera tempo i berättelsen.
Fler krönikor
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.
Bra att du berättar! Intressant att olika förkag har så olika syn på ett manus.
Jo, jag tror att du fixar det. Lycka till.
Tack Lena! Tur att det finns många förlag och med olika syn på vad de vill ge ut.
När det gäller språk, stilistik, disposition och liknande, tänker jag mig att man kan lita på förlagen i ganska hög grad. Men när det gäller innehållet, och i synnerhet om man vill få fram någon sorts sanning – då får man nog fråga sig om man själv och förlaget drar åt samma håll.
Du har rätt, i det mesta går det att lita på förlaget. Själv märkte jag att det ena förlaget hade svårt att respektera att min roman bygger på verkligheten. Det kändes inte seriöst fast det var ett mellanstort förlag.