Kategori: Skrivövningar

Skriv en bokstavsdikt – skrivövning

Skriv en bokstavsdikt

Skriv en bokstavsdikt där varje rad börjar på samma bokstav och som inte rimmar. Dikten ska också innehålla något från alla fem sinnena: En syn, ett ljud, en smak, en doft och en beröring.

Välj en bokstav och skriv minst tre verser med fem rader i varje.

(mer…)

Gestalta påsken – skrivövning

Gestalta påsken

Gestalta påsken kan du göra på många olika sätt. Du kan göra det t.ex. genom att visa hur människor firar den, genom hur människor pratar om den eller genom att måla upp den religiösa innebörden av högtiden.

För att du ska tänka utanför det vanliga ska du inte använda följande ord eller varianter på dessa: påsk, helg, Jesus, Gud, grönt, gult, ägg, hare, godis, häxa, Blåkulla, korsfästelse, uppståndelse.

Skriv högst 50 ord eller tre rader.

Om du vill kan du byta ut påsken mot vilken annan högtid som passar dig bättre.

Glad påsk! (mer…)

Första meningen i din text – skrivövning

Första meningen i din text

Första meningen i din text har du säkert hört och läst hur viktig den är. Att du med den antingen fångar eller tappar dina läsare. Lugn, vill jag säga. Det hänger knappast på en rad i en hel text eller ett manus om hela din text ska bli läst eller inte. Jag hoppas mina och dina läsare har mer tålamod än så. Tyvärr har denna myt, som jag anser att det är, gjort att många som börjar skriva aldrig kommit längre än att de filar och filar på denna inledande mening. Du är inte en av dem, eller hur?

Övning

Skriv din första mening i den text du ska skriva. Högst 66 tecken inklusive mellanslag eller 18 ord. (mer…)

Skriv en ekodikt – skrivövning

Skriv en ekodikt

Skriv en ekodikt, är en skrivövning för dig som skriver poesi och vill testa på en av de nya trenderna inom genrer. Ekopoesi är dikter om hur jorden mår, klimatförändringar, plundringen av planetens resurser och liknande. Harry Martinson skrev ekopoesi redan på sin tid och Ann Jäderlund idag.

Vill du mer om vad ekopoesi är? Lyssna här! (mer…)

Skriv hur tre olika personer uttrycker samma sak – skrivövning

Skriv hur tre olika personer uttrycker samma sak

Skriv hur tre olika personer uttrycker samma sak med egna ord, sitt språk. Människor med olika bakgrund pratar inte på samma. En kille från ett förortsområde formulerar sig förmodligen inte samma sätt som en äldre kvinna från Stockholms innerstad eller medelålders kvinna på en lantgård i Norrbotten. Det kan du använda när du ska gestalta. (mer…)

Loading

Aktuellt

Kursen Skriv din självbiografi och våra dikt- och novellkurser på distans med eller utan kursledare
startar 3 maj 2017!
***

Annons

Kulturdelen.nu