Kategori: Noveller

Ingen mellanmjölk på Onuj – 1:a i novelltävlingen 2017

Ingen mellanmjölk på Onuj

Stubintråden fattade eld först på femte försöket. Under tiden hade den reptilliknande noelemaken närmat sig den smala klippavsatsen där Bendrik…

Kabeln till hörlurarna gick av när Johan hivade upp ryggsäcken på vänstra axeln. Han svor till, rafsade ihop öronpropparna och sladdbitarna i näven och körde ner alltihop i fickan på sin skinnjacka. Han tog fram reservhörlurarna ur ryggan och var strax redo att fortsätta lyssna på sin ljudbok, men först fick han backa tillbaka till rätt ställe i uppläsningen. Medan han fokuserade på sin mobiltelefon för att göra det snodde en ficktjuv åt sig, i skydd av Johans ryggsäck, en kvinnas plånbok ur den halvöppna handväskan som hon höll under armen i trängseln.

 …stannat till. Paniksvett droppade ned i ögonen och rann nerför ryggen. Han blinkade några gånger och bytte grepp för att kasta den rykande sprängladdningen mot stenen en bit ned på berget där noelemaken glodde på honom med sina gula ögon. Han hivade iväg den och duckade direkt för att slippa få… (mer…)

Pojken av trä – 2:a i novelltävlingen 2017

Pojken av trä

Han kände sin insida ruttna av mannens säd. Inlåst i ett kabinettsskåp låg han och väntade på att få komma ut. Karvad ur lönn, med tagel som hår och ögon av porslin. Han kunde inte röra sig, endast se. Var han levande, hade han ett medvetande, eller var hans tankar endast en fantasi skapad ur hans omedvetenhet? Han hade skådat världen tillräckligt för att veta att den mest besinningslösa människan levde. Betydde det då att även han gjorde det? Fast hur skulle han veta? Han var ju enbart en pojke av trä.

En klocka tickade utanför. Han räknade varje slag för att hindra sig själv från att bli galen. Det ständiga mörkret tärde mer på honom än de saker han sett i ljuset. Tankarna gled iväg till ett tidigare liv, dit han längtade tillbaka. (mer…)

Sanning eller sägen – 3:a i novelltävlingen 2017

Sanning eller sägen

Björkarnas grenar svajade i brisen. Ett flimmer av grönt lövverk och gruvschaktet vilade i solen. Breda träplankor dolde hålet som annars skulle blotta jordens inre. Tanken på den svindlande vägen ner, om plankorna gav vika, om hon klättrade över det solblekta staketet med varningsskyltar. Ett sug i Elins mage.

Elins faster berättade en gång att en del av gruvan störtade ihop när hon var liten. En cykelväg revs med i raset och det var nära att ett par hästar i en närliggande hage strök med. (mer…)

Högspänning – hederspris novelltävlingen 2017

Högspänning

När dörren öppnades och Håkan kom in på mitt kontor stod jag framför skrivbordet redo att hälsa honom. Jag var klädd i mörka byxor, öppen kavaj och en vit blus. Håret hölls uppe av en enkel hästsvans. Folk förväntar sig att en ung kvinnlig psykolog ska se ut på ett särskilt vis och jag uppfyller deras förväntan. Det har en lugnande effekt, har jag märkt.

Håkan haltade in stödd på en käpp och min assistent stängde dörren bakom honom. Han hade hängt av sig vinterjackan i väntrummet, men behöll fortfarande en stickad mössa långt nerdragen över huvudet. (mer…)

Observatören – hederspris novelltävlingen 2017

OBSERVATÖREN

Damen i den grå linnedressen sjönk ner på sin plats när tåget körde i gång med ett vinande läte. Hon såg sig omkring och konstaterade att det var en utmärkt plats ur observationssynpunkt. Snett bakom henne satt kvinnan med födelsemärket som hon lagt märke till redan på perrongen. Mittemot, på andra sidan mittgången, satt en ung tjej med Garbo-liknande profil och om hon vände blicken framåt kunde hon skymta en lätt silverstänkt nacke mellan stolsryggarna. Trots det begränsade synfältet visste hon hur mannen framför henne såg ut. Hon hade sett honom när han kommit gående från andra hållet i kupén, placerat sin mahognyfärgade portfölj på sätet och sig själv på fönsterplatsen. George Clooney. Han såg ut som George Clooney. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu