Kategori: Krönika

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ge inte Brott och straff till en tolvåring. När jag häromdagen var inne i bokaffär och såg att de hade en sektion med ryska klassiker kunde jag inte låta bli att småle. Och tänka på vad födelsedagspresenter i unga år kan ställa till med. Idag uppskattar jag de ryska klassikerna, men så har det inte alltid varit…

INTRODUKTIONEN VAR BRUTAL

Introduktionen till de ryska mästarna kan bäst beskrivas som brutal. Vad annat kan man säga om att – som tolvåring –  få Fjodor Dostojevskijs Brott och Straff i födelsedagspresent? Jag minns att jag kämpade mig igenom uppemot trettio sidor innan jag gav upp. När jag tänker tillbaka undrar jag om valet av bok var ren tanklöshet eller en tilltro till min litterära förmåga? Jag vet inte vilket, men väljer att tro på det senare.

Några år senare fick jag fick Leo Tolstojs Anna Karenina i födelsedagspresent. Trots att jag inte direkt hoppade högt av glädje bestämde jag mig för att läsa ut den. Till min förvåning sträckläste jag boken utan ansträngning.

Sedan dess har det blivit många ryska klassiker. Utöver romaner har det även blivit en del noveller. Några exempel är: Kappan och Näsan av Nikolaj Gogol. En dåres anteckningar även den av Nikolaj Gogol. Och en löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij.

IFRÅGASATTE TSARSAMHÄLLET

Det finns en slags samstämmighet mellan många ryska 1800-tals författare. Språket liknar i mångt och mycket varandra. De levde i en tid då litteraturen var en av få sätt som det tilläts. Åtminstone till viss del. Att ge uttryck för åsikter som ifrågasatte det rådande tsarsamhället.

Ryska klassiker bör definitivt ha en plats i bokhyllan. Däremot kan det vara bra att tänka ett varv till om du funderar på att ge Brott och Straff till en tolvåring.

Brott och straff finns att köpa hos Bokus.

Anna Karenina finns att köpa hos Bokus.

Kappan och Näsan finns att köpa hos Bokus.

En dåres anteckningar finns att köpa hos Bokus.

En löjlig människas dröm finns att köpa hos Bokus.

Text: © Sofia Gad

Läs mer i Bokbloggen

Många bra böcker blir inte utgivna – krönika

Många bra böcker blir inte utgivna

Många bra böcker blir inte utgivna eftersom endast någon promille av alla manus som kommer in till förlagen blir antagna. Läs den föregående meningen en gång till. Rätt självklart, eller hur? Fast har du refuserats gång på gång har säkert tanken på att ditt manus inte är tillräckligt bra börjar smyga sig in bland alla dina förhoppningar och drömmar. Låt den inte slå rot!

Att ett förlag, stort eller litet, inte vill ge ut din bok är inte samma sak som att ditt manus inte håller. Nej, det betyder bara att de inte har möjlighet att ge ut det. En refusering betyder sällan att det du skrivit inte skulle hålla måttet om du fick chansen att bearbeta det ihop med förlagets redaktör.

Ta hjälp för att göra ditt manus så bra det går

Nu kanske du protesterar och säger att alla manus förlagen får in inte är bra. Och visst är det så. Men det handlar det oftast om att författaren varit otålig och skickat in sitt manus alldeles för tidigt. Att hen inte tagit hjälp av testläsare och lektörer för att göra sitt manus så bra det bara går. (mer…)

Kurs på begäran – krönika

Kurs på begäran

Kurs på begäran, det är vad Skriv din självbiografi är. Jag började i mars 1999 med min första distanskurs på nätet Nybörjarkurs i att skriva noveller (numera heter den Novellkurs för nybörjare). Då hade jag just lärt mig att koda min första hemsida och ville testa om Internet var redo för skrivarkurser via e-post.

Till min stora förvåning började omgående anmälningarna till kursen att droppa in. Rätt snart kom frågor om jag inte kunde starta en liknande kurs för de som vill lära sig skriva dikter. Efter ett par år föddes kursen Nybörjarkurs i att skriva dikter (kursen heter idag Diktkurs för nybörjare). (mer…)

Diktskolan är populär och uppdaterad – krönika

Diktskolan är populär och uppdaterad

Diktskolan är populär och uppdaterad, ja äntligen har jag tagit bort eller lagat trasiga länkar. Jag har rättat några stavfel samtidigt som jag försökt undvika att göra fler. Nya och större bild har jag också lagt till i de tre delarna.

Varför är min lilla skola år efter år ett av de inlägg som har flest besökare? Det är svårt att svara på. Kanske är det så enkelt att gratis är gott. Eller är det så att intresset för att skriva poesi är stort trots att det i allmänhetens och även hos kulturetablissemanget är satt på undantag? Jag vet inte. Vet du? (mer…)

Hitta tid att skriva – krönika

Hitta tid att skriva

Hitta tid att skriva är för många med skrivardrömmar en av de saker som kan vara ett hinder att komma igång. Det gäller även mig och andra som har skrivandet som hobby eller yrke. Själv skriver jag dagligen och mycket men alltför sällan det jag verkligen vill skriva. Istället för romaner, noveller och dikter blir det blogginlägg, som det här, och en hel den i olika sociala medier.

Ambitioner

Jag har höga ambitioner när det gäller mitt skönlitterära skrivande. Ofta när jag är arg och irriterad på mig själv för att jag inte heller idag fick ner en enda rad i mitt manus lägger jag upp planer. Nu får det minsann vara nog! Nu ska jag prioritera mitt eget skrivande. En timme varje morgon när mitt huvud är som fräschast ska jag helt ägna åt min nya roman. Efter det kan jag ta itu med annat skrivande. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu