Kategori: Krönika

Diktskolan är populär och uppdaterad – krönika

Diktskolan är populär och uppdaterad

Diktskolan är populär och uppdaterad, ja äntligen har jag tagit bort eller lagat trasiga länkar. Jag har rättat några stavfel samtidigt som jag försökt undvika att göra fler. Nya och större bild har jag också lagt till i de tre delarna.

Varför är min lilla skola år efter år ett av de inlägg som har flest besökare? Det är svårt att svara på. Kanske är det så enkelt att gratis är gott. Eller är det så att intresset för att skriva poesi är stort trots att det i allmänhetens och även hos kulturetablissemanget är satt på undantag? Jag vet inte. Vet du? (mer…)

Hitta tid att skriva – krönika

Hitta tid att skriva

Hitta tid att skriva är för många med skrivardrömmar en av de saker som kan vara ett hinder att komma igång. Det gäller även mig och andra som har skrivandet som hobby eller yrke. Själv skriver jag dagligen och mycket men alltför sällan det jag verkligen vill skriva. Istället för romaner, noveller och dikter blir det blogginlägg, som det här, och en hel den i olika sociala medier.

Ambitioner

Jag har höga ambitioner när det gäller mitt skönlitterära skrivande. Ofta när jag är arg och irriterad på mig själv för att jag inte heller idag fick ner en enda rad i mitt manus lägger jag upp planer. Nu får det minsann vara nog! Nu ska jag prioritera mitt eget skrivande. En timme varje morgon när mitt huvud är som fräschast ska jag helt ägna åt min nya roman. Efter det kan jag ta itu med annat skrivande. (mer…)

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur. När jag läste att han igår tog emot priset under stor hemlighet i samband med sin konsert i Stockholm. Infann sig en absurd känsla av att det hela var ett dåligt aprilskämt.

Nu spekuleras det om han kommer hålla Nobelföreläsningen innan 10 juni. Vilket är kravet för att han ska få prispengarna på åtta miljoner.

På Svenska Akademiens blogg skriver dess ständige sekreterare Sara Danius att han enligt Nobelstiftelsens stadgar måste hålla föreläsningen för att få prispengarna, samtidigt förtydligar hon att Dylan är 2016 års Nobelpristagare i litteratur oavsett vad han väljer att göra. (mer…)

Årskrönika 2016 – lediga 22/12 – 8/1

Årskrönika 2016

Årskrönika är det dags för när julen står för dörren och ännu ett år är snart slut. Det betyder att det är dags att sammanfatta skrivaråret 2016. Skrivandets ena är sida text, en bok. Den andra sidan läsandet som gör upplevelsen fullständig. Utan läsare är allt du och jag skriver inte fullständigt. Och där kommer trendspaningen för det här året in.

Vi är många som skriver men allt färre som läser. Dessutom har de nya generationerna svårt med läsförståelsen. Vad gör det för oss som skriver för att bli lästa? Kommer det att tvinga oss att börja skriva på ett sätt som är anpassat efter våra läsare? Det här är en årskrönika och jag ser en trend där det ges ut böcker som enbart är till för att lyssnas på. Storytel och Tidningen Skriva utlyser en pitchtävling för en ljudbok i tio avsnitt. Ljudboken är ett medium som kräver ett annat sätt att skriva manus än böcker som ska läsas.

Betyder det att vi kommer att få författare som enbart skriver ljudböcker? Ja, säger jag när jag tittar i kristallkulan. Bokmarknaden förändras just nu, har gjort det under flera år, och nya genrer, typ av böcker och sätt att läsa och lyssna kommer. Tro mig! Förändringar är många gånger till det bättre, inte alltid dock. (mer…)

Höstlov en bra tid för läsning – krönika

Höstlov en bra tid för läsning

Höstlov en bra tid för läsning. På måndag, 31/10, börjar mitt lov. Jag har två pappersböcker som jag ser fram mot att få läsa. Den här tiden på året är som gjort för att låta mig uppslukas av romaner. Spänningsböcker läser jag lite nu och då som avkoppling. E-böcker läser jag dagligen och då mest facklitteratur. Dikter lever jag med dygnets alla timmar.

De senaste veckorna har hösten tagit ett hårt grepp om Södertälje där jag bor. Den kommande vintern gör sig allt mer påmind. Det har fått mig att längta till de sju lediga dagar jag gett mig själv. En av böckerna, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, har jag läst de tre första sidorna i och blev fast direkt. Nu ska jag äntligen få veta om den håller hela vägen och om författaren är värd den uppståndelse hen väcker. Jo, jag vet att det är en pseudonym och att den lär vara avslöjad. Men vad spelar det för roll? Jag vill bara läsa en bra roman. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu