Kategori: Debatt

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur

1 april tog Bob Dylan emot 2016 års Nobelpris i litteratur. När jag läste att han igår tog emot priset under stor hemlighet i samband med sin konsert i Stockholm. Infann sig en absurd känsla av att det hela var ett dåligt aprilskämt.

Nu spekuleras det om han kommer hålla Nobelföreläsningen innan 10 juni. Vilket är kravet för att han ska få prispengarna på åtta miljoner.

På Svenska Akademiens blogg skriver dess ständige sekreterare Sara Danius att han enligt Nobelstiftelsens stadgar måste hålla föreläsningen för att få prispengarna, samtidigt förtydligar hon att Dylan är 2016 års Nobelpristagare i litteratur oavsett vad han väljer att göra. (mer…)

Är svensk poesi lättillgänglig eller svår?

Är svensk poesi lättillgänglig eller svår?

Är svensk poesi lättillgänglig eller svår? I somras startade en diskussion i media om varför en poet kan sälja 100 000 exemplar av sin diktsamling i Danmark och i Sverige i bästa fall 2 000 exemplar. Själv tror jag det beror på att förlagen i Sverige under en lång till gett ut experimentella sk svårtillgängliga och världsfrånvända poeter. I Danmark är det tvärtom. (mer…)

Kulturlov bättre än höstlov?

Kulturlov bättre än höstlov?

Kulturlov eller skymning? Ja, det är frågan. Jag läser och hör att höstlovet numera ska kallas kulturlov. Att de som är lediga från skolan ska läsa böcker, se på film och konsumera kultur i olika former. Bra så! Samtidigt tänker jag på oss kulturarbetare som allt oftare förväntas arbeta gratis. Vi ska tacksamma för att vi får visa upp vad vi skapat. Det är jag! Men det betalar inte hyra, mat och allt annat som behövs för att jag ska kunna använda min kreativitet. (mer…)

Blir du mer kreativ på hösten?

Blir du mer kreativ på hösten?

Blir du mer kreativ på hösten? Själv har jag med åren lärt mig att i augusti ökar min kreativitet för att pika i september och sjunka ju närmare oktober kommer. I en dryg månad ligger jag lågt för att långsamt återgå till en lugnare nivå av kreativitet i november. I januari pikar jag igen för att i mars på nytt drabbas av bluesen. Är det här något du känner igen? Rösta och skriv gärna en kommentar! (mer…)

Ska/har du varit på Bok- och biblioteksmässan?

Ska/har du varit på Bok- och biblioteksmässan?

Foto: Iréne S Räisänen

Ska/har du varit på Bok- och biblioteksmässan? Själv har jag varit där som reporter för Södertälje Posten, som författare och vanlig besökare. Nu var det rätt många år sen sist. Jag både vill vara där och inte. Jag trivs bland böckerna, författarna, uppläsningarna och fördragen. Det jag inte tycker om är trängseln och kommersen. Vad tycker du? Rösta och skriv en kommentar! (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu