Kategori: Bokblogg

Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika

Grand Mal och Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Den senare Augustprisnominerad 2016. Novellsamling Grand Mal var Linda Boström Knausgårds stora genombrott. På mig har den dock gjort ett tudelat intryck.

Novellerna är korta. Antonias drömmar är endast en sida. Längden stör inte. Snarare är det uppfriskande att de inte utgår från något visst format. Det som främst fångar min uppmärksamhet är att två stilar blandas: Vissa stycken är rakt på. Utan krusiduller. Andra stycken är mer poetiska. Drömlika. Jag får ibland känslan av att de skrivits av två olika personer.

Flera av novellerna slutar abrupt. Som att om något fattas. Och några av novellerna känns helt enkelt märkliga.

Jag fastnade för Öde och Berättelsen om fågeln. De är båda vemodiga och okonstlade. De ryser till under huden. Och berör ämnen som vi sällan pratar om eller ens vill kännas vid för oss själva.

Novellsamlingen är ojämn, men sättet hon skriver på gör Grand Mal väl värd att läsa.

NÄRA EGNA UPPVÄXTEN

Kortromanen Välkommen till Amerika är baserad på Linda Boström Knausgårds egna uppväxt. Det är ingen självbiografi. Men enligt henne själv ligger den väldigt nära sanningen.

Vi får historien berättad genom 11-åriga Ellens ögon. Ellen har slutat prata. Pappan har psykisk ohälsa och dricker för mycket. Den artistiska mamman är en naturkraft. En urkraft och det ljus som familjen så innerligt behöver. På grund av sin manodepressivitet spenderar pappan långa tider på sjukhus. Ellens bror brukar stänga in sig på sitt rum och spika igen dörren. Han lyssnar på musik och kissar i flaskor som han gömmer. Var och en håller sig till sitt. Samtidigt försöker de närma sig varandra.

LJUS OCH MÖRKER

Föräldrarna är skilda, men pappan dyker ofta upp oanmäld till lägenheten. För Ellen är pappan lika med rädsla. Ellen ber varje kväll till Gud att pappan ska dö. När han en natt somnar in tror Ellen att det är hennes böner som tagit kål på honom. Efter hans död känner hon fortfarande hans närvaro. Ofta talar han till henne.

”Kanske slutade jag tala för att min önskan hade gått i uppfyllelse. Man tror att man vill att det man önskar slår in. Men det vill man inte. Man vill aldrig få sina önskningar uppfyllda. Det rubbar ordningen.”

Mörkret och ljuset har en central funktion i boken. Ellens egna liv kretsar kring mörkret. Mamman är ljuset. Hon är den enda som kan rädda dem.

Språket känns äkta och beskrivningarna trovärda. Texten blir aldrig överdriven eller konstlad.

Välkommen till Amerika är en underbar bok om en trasig familj. Den kommer stanna kvar hos mig länge.

VACKER OCH SORGESAM GALENSKAP

Det finns drag av vacker och sorgesam galenskap i båda böckerna. Jag tror att det faktum att Linda Boström Knausgård har bipolär sjukdom bidrar till att texterna är så starka. I P1 Dokumentärs podcast Linda Boström Knausgård: Jag skulle kunna vara USA:s president. Får vi en inblick i vad som kan hända om man fullständigt tappar kontrollen. Hatkärleken till psykiatrin. Och om vägen tillbaka till livet.

Efter att ha lyssnat på dokumentären får texterna en extra dimension.

Grand Mal finns att köpa hos Bokus.

Välkommen till Amerika finns att köpa hos Bokus.

Dokumentären Linda Boström Knausgård: Jag skulle kunna vara USA:s president finns för nerladdning hos Sveriges Radio.

Text: © Sofia Gad

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade

DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR – EN ÖVERLEVNADSBOK FÖR SENSITIVT BEGÅVADE

Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Är en bok om att vara både stark och skör. Författarna skriver utifrån egna erfarenheter och människor de haft att göra med i livet.

ATT VARA STARKSKÖR

Om du är sensitivt begåvad har du säkert fått höra att du är överkänslig. Att du överreagerar. Eller att du komplicerar saker i onödan.

”Vårt egna ord för det är att vara StarkSkör. Kanske vore det mer adekvat att säga Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån – fast det blir så omständligt att säga”. (mer…)

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor –bokbloggen

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor

Lilla smycket – en diamant på 127 sidor är en kortroman av Patrick Modianos.

”Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.”

Thérèse tycker att kvinnan liknar sin mamma och följer efter henne. Trots att mamman påstås ha dött i Marocko flera år tidigare. Med tiden blir hon alltmer övertygad om att det är hennes mor.

Vi får följa 18-åriga Thérèse färd i tunnelbanan. Längs gatorna i Paris. Sökandet efter mamman får smärtsamma minnen att komma upp till ytan. Minnena blandas med drömlika tankar som blir hennes ständiga följeslagare. (mer…)

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd

Gräspojken – omoralisk och älskvärd. Christer Lundbergs Gräspojken liknar inte något annat jag läst. Och kan bäst beskrivas som omoralisk och älskvärd.

ALLT BÖRJAR MED EN SPÄD LJUSGRÖN STJÄLK

Med en mamma som schappat till Indien. En pappa som dricker för mycket. Och en lillebror som inte bryr sig om något annat än sin skateboard. Borde livet vara tillräckligt komplicerat för en 12-åring.

Lägg sedan till nymfparakiten Aslan som med nöd och näppe överlever en tvättomgång i diskmaskinen. Plantan Mariana som kräver ständig uppmärksamhet. Hanterandet av diverse suspekta figurer som inte låter Kalle vara ifred. Och flickvännen Petra som Kalle konstant försöker imponera på. Då kan vem som helst förstå att livet inte är helt enkelt.

Allt börjar med att en späd ljusgrön stjälk sticker upp ur krukan i pojkrummet. (mer…)

Humor som får hjärtat att smälta

Humor som får hjärtat att smälta

Humor som får hjärtat att smälta. Dålig karma av David Safier är en fasligt underhållande berättelse. Som kittlar både fantasin och samvetet.

Kim Lange stora ego och kändisskap står i fokus. Hela hennes liv kretsar kring egna framgångar. Familjen får stå tillbaka. Och ser andra sidan av myntet.  Är framgångarna värda priset hon får betala? Dyrköpta erfarenheter visar henne vägen. Till att bli en bättre människa.

Läsaren får följa Kims hiskeliga resa. En galen värld. Där du utan förvarning kan trilla av pinn. Bara för att återfödas som myra, hamster eller kanske tarmbakterie. Kim inser till slut att det inte är slumpen som avgör. Desperat försöker hon samla god karma. I hopp om att till slut återfödas som människa. Och återförenas med sin familj.

Dålig karma är en pärla med omåttligt stor fantasi och humor. Berättelsen är sanslöst underhållande. Samtidigt genomsyras den av en sensmoral som det inte går att ta miste på. (mer…)

Loading

Aktuellt

Kursen Skriv din självbiografi och våra dikt- och novellkurser på distans med eller utan kursledare
startar 3 maj 2017!
***

Annons

Kulturdelen.nu