Kategori: Böcker

En kvinnas blekblå handskrift – ett porträtt av mänsklig fåfänga

En kvinnas blekblå handskrift – ett porträtt av mänsklig fåfänga

En kvinnas blekblå handskrift av Franz Werfel handlar om Leonidas tvivelaktiga moral, förtäckt antisemitism och förljugenhet.

GEHÖR FÖR MÄNSKLIG FÅFÄNGA

Gratulationsbreven till Leonidas femtioårsdag fullkomligt strömmar in. Han har nått toppen på en lysande karriär och hans popularitet når inga gränser.

”Jag personligen hade till exempel inga enastående egenskaper att tacka för min häpnadsväckande karriär, utan tre musikaliska talanger: mitt fina gehör för mänsklig fåfänga, min taktkänsla och – den viktigaste av de tre talangerna – min följsamma imitationskonst som snarast bottnar i svagheten hos min karaktär.” (mer…)

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ge inte Brott och straff till en tolvåring

Ge inte Brott och straff till en tolvåring. När jag häromdagen var inne i bokaffär och såg att de hade en sektion med ryska klassiker kunde jag inte låta bli att småle. Och tänka på vad födelsedagspresenter i unga år kan ställa till med. Idag uppskattar jag de ryska klassikerna, men så har det inte alltid varit…

INTRODUKTIONEN VAR BRUTAL

Introduktionen till de ryska mästarna kan bäst beskrivas som brutal. Vad annat kan man säga om att – som tolvåring –  få Fjodor Dostojevskijs Brott och Straff i födelsedagspresent? Jag minns att jag kämpade mig igenom uppemot trettio sidor innan jag gav upp. När jag tänker tillbaka undrar jag om valet av bok var ren tanklöshet eller en tilltro till min litterära förmåga? Jag vet inte vilket, men väljer att tro på det senare.

Några år senare fick jag fick Leo Tolstojs Anna Karenina i födelsedagspresent. Trots att jag inte direkt hoppade högt av glädje bestämde jag mig för att läsa ut den. Till min förvåning sträckläste jag boken utan ansträngning.

Sedan dess har det blivit många ryska klassiker. Utöver romaner har det även blivit en del noveller. Några exempel är: Kappan och Näsan av Nikolaj Gogol. En dåres anteckningar även den av Nikolaj Gogol. Och en löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij.

IFRÅGASATTE TSARSAMHÄLLET

Det finns en slags samstämmighet mellan många ryska 1800-tals författare. Språket liknar i mångt och mycket varandra. De levde i en tid då litteraturen var en av få sätt som det tilläts. Åtminstone till viss del. Att ge uttryck för åsikter som ifrågasatte det rådande tsarsamhället.

Ryska klassiker bör definitivt ha en plats i bokhyllan. Däremot kan det vara bra att tänka ett varv till om du funderar på att ge Brott och Straff till en tolvåring.

Brott och straff finns att köpa hos Bokus.

Anna Karenina finns att köpa hos Bokus.

Kappan och Näsan finns att köpa hos Bokus.

En dåres anteckningar finns att köpa hos Bokus.

En löjlig människas dröm finns att köpa hos Bokus.

Text: © Sofia Gad

Läs mer i Bokbloggen

Candide eller optimisten – bokbloggen

Candide eller optimisten

Candide eller optimisten av Voltaire tillhör de stora klassikerna inom litteraturen. Den kom ut första gången 1759 och är en satirisk idéroman som driver med den samtida filosofen Leibniz (i boken Pangloss) och teodicéproblemet.

NAIV OCH HANDFALLEN

Candide bor på baronen Thunder-ten-Trunckhs slott i Tyskland. När han blir påkommen med att kyssa slottsfröken Kunigunda blir han utslängd.  Naiv och handfallen blir han tvungen att möta världen bortom slottets väggar.

Han tvångsvärvas till den bulgariska armén och överlever både krig, jordbävning, fängelse och spöstraff. Trots alla missöden tror han på läromästaren Pangloss tes om att vi lever i ”den bästa av världar”.  Så småningom börjar Candide dock ifrågasätta Pangloss teorier alltmer. Livets prövningar får honom att börja lita mer till sitt eget förnuft än till sin omgivning. (mer…)

Drottningen vänder blad – om hur böcker berikar livet

DROTTNINGEN VÄNDER BLAD – OM HUR BÖCKER BERIKAR LIVET

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en underfundig och underhållande bok om hur böcker berikar livet.

SKARP BRITTISK HUMOR

Språket är vad man kan förvänta sig. Lite åt det pompösa hållet och med torr humor. Tempot är relativt högt och trots att handlingen är förutsägbar får den mig då och då att skratta högt och ofta dra på smilbanden. En sockersöt saga med skarp brittisk humor som får vem som helst på fall.

HUNDARNAS INFALL FÖRÄNDRAR ALLT

Den engelska drottningens liv är fyllt av plikter som hon sköter enligt omgivningens förväntan. Middagar och möten med statsråd avlöser varandra. Och trots att hon lever ett tillsynes händelserikt liv vilar en tristess över tillvaron. Fram tills dagen då Hennes Majestäts olydiga hundar skällande springer iväg till en avlägsen del av slottet. (mer…)

Bli som folk av Stina Stoor – novellsamling

BLI SOM FOLK AV STINA STOOR

Bli som folk av Stina Stoor, en novellsamling. För drygt ett år sedan var jag på Nobelmuseets temakväll I Nobelpristagarens spår och lyssnade på Stina Stoor. Det var en timmes långt samtal med moderator Ebba Holmberg kring inspiration, litterära förebilder och det egna skrivandet.

Stina Stoor läste även högt på dialekt ur sin novellsamling Bli som folk och svarade på publikens frågor. Samtalet och frågestunden var ett givande och trevligt sätt att komma en författare inpå livet.

NOVELLER PÅ DIALEKT

Bli som folk består av nio noveller som skildrar barndomsbyn Balåliden utanför Bjurholm, Västerbotten. Stina Stoors första publicerade verk var novellen För vår del, för vilken hon fick Umeå novellpris 2012. Sedan följde novellerna Ojura och Gåvan. För den senare fick hon Sveriges Radios novellpris 2013. Trots tidigare utgivningar anses Bli som folk vara hennes debutbok. De tre ovan nämna novellerna ingår i novellsamlingen. Bli som folk har fått ett flertal priser. Samt nominerats till Augustpriset 2015.

Stora delar av novellerna är på dialekt. Och i samtliga noveller återkommer tre teman: naturen, djuren och människorna. Novellerna går ibland in i varandra. Nästan som de vore kapitel i en roman snarare än en novellsamling. (mer…)

Loading

Aktuellt

Annons

Kulturdelen.nu